web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ne vjerujte dugoročnim prognozama vremena!

KARLOVAC – Osnovni cilj školovanja meteoroloških tehničara je osposobljavanje budućih motritelja vremena, ali i drugih poslova u meteorologiji za koje je potrebna srednja stručna sprema. Učenici steknu široki spektar obrazovanja koji im pomaže da obavljaju poslove obrade podataka najsuvremenijim sredstvima, a učenici koji žele mogu i nastaviti svoje školovanje.

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac dobro je opremljena, kao jedina škola koja nudi ovakvo obrazovanje. Tako imaju klasičnu meteorološku postaju koja je u funkciji već 18 godina, a postoji i automatska postaja koja radi već devet godina. Svi podaci uključuju se i u svjetski Globe program, a ove godine radi se o 60 tisuća izmjerenih podataka.

Zanimalo nas je možemo li iz njihovih podataka saznati više o vremenskim prilikama i neprilikama koje su nas pratile ovog ljeta.

Svi smo svjesni koliko je ovo ljeto bilo specifično, za neku konačnu klimatsku procjenu je prerano, iako vidimo da podaci koje imamo u Karlovcu govore da su stoljetni rekordi u količinama oborina u ovom razdoblju oboreni, također vodostaji rijeka dosegli su rekorde i bili u zoni ekstrema, kaže meteorolog mentor Mladen Matvijev.

Što se temperatura tiče ovog trena još nisu gotovi svi podaci, no čini se da je ljeto bilo prosječno, odnosno većih odstupanja ipak nije bilo. Mi možda imamo dojam da je to bilo nešto ekstremno hladno međutim brojke to ne pokazuju za grad Karlovac, kaže Matvijev.

Dugoročnim prognozama nemojte vjerovati upozorava Matvijev i dodaje kako su prognostički alati za sada takve kvalitete da možemo govoriti o kvalitetnoj prognozi za maksimalno tjedan dana unaprijed, sve iznad toga je nepouzdano da je za takve prognoze pouzdanija klimatologija.