multipla_skleroza

  • September 26, 2014
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Od multiple skleroze u svijetu boluje više od dva milijuna ljudi, u Hrvatskoj oko četiri tisuće, a u Karlovačkoj županiji oko Društva multiple skleroze okupljeno je 80-ak oboljelih. Radi se o bolesti središnjeg živčanog sustava koja utječe na mnoge funkcije u organizmu te s vremenom dovodi do određenog stupnja invaliditeta koji može prerasti u potpunu nepokretnost.

Društvo multiple skleroze Karlovačke županije obilježilo je Nacionalni dan oboljelih od ove bolesti s ciljem da se javnost upozna s bolesti tisuću lica, kako se još naziva multipla skleroza. Bolest pogađa osobe mlađe životne dobi između 18 i 40 godina, najčešće žene.

Društvo inače provodi nekoliko projekata, između ostalog imaju osam zaposlenih koji pružaju socijalne usluge članovima na području Karlovca, Duge Rese i Ogulina.

Kvaliteta života oboljelih može biti na visokom nivou, a recimo kako su početni simptomi ove bolesti subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više udova, dvoslike odnosno dupli vid, poremećaji ravnoteže i vrtoglavica i smetnje sfinktera.