web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Završna konferencija projekta Lokalni energetski dijalog održana u Karlovcu

KARLOVAC – Ruralne sredine na području djelovanja triju LAG-ova: Vallis Colapis, Una i Poreština dobile su svoje Akcijske planove koji će im omogućiti lakše dobivanje sredstava iz raznih fondova. Dio je to projekta Lokalni energetski dijalog čija je završna konferencija održana danas u Karlovcu.

U cilju promocije obnovljivih izvora energije proveden je projekt Lokalni energetski dijalog, koji su provodili Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Društvo Zvono uz Kupu i Znanstveno – edukacijski centar Višnjan. Potencijal za energetski razvoj ruralnih područja postoji, a on bi donio razvoj gospodarstva, nova radna mjesta, ali i smanjenje koncentracije CO2 u atmosferi, rečeno je uoči završne konferencije.

U sklopu projekta napravljeni su akcijski planovi energetski održivog razvoja za ruralne sredine, koji su temelj za prijave na europske fondove. Akcijski plan može ostati mrtvo slovo na papiru ili se može uspješno provesti uz povoljne izvore financiranja, kaže direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja Maja Božičević Vrhovčak.

Karlovačka udruga koja je bila uključena u ovaj projekt, Zvono uz Kupu s obnovljivim izvorima energije radi već tri godine, pokrenut je čitav niz malih projekata, a između ostalog naglasa je stavljen na ugradnju peći na biomasu.

Sve više je onih koji odluče ugraditi peć na biomasu, tako je do sada na području Rečice instalirano 20-ak takvih peći što je veliki uspjeh ovakvih projekata, smatra Ivan Padežanin iz ove udruge. Puno je šuma koje su zapuštene i tu je potencijal za razvoj industrije i gospodarstva kroz male pogone za preradu otpadnog drveta, dodaje Padežanin.

Vrijednost ovog projekta bila je 166 tisuća eura, a svi uključeni su zadovoljni, još samo preostaje realizirati sve što je zacrtano u akcijskim planovima.