web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Dva karlovačka slastičara na natjecanju najboljih u Tuheljskim toplicama

TUHELJSKE TOPLICE – Više od dvije stotine slastičara i kuhara iz cijele Hrvatske i još sedam zemalja okupilo se danas u Tuheljskim toplicama na Interslastu – internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Interslast je pokrenut prije četiri godine, a cilj mu je upoznati hrvatske slastičare s novitetima, te intenzivirati napore da se bogati svijet izvornih hrvatskih slastica iskoristi i u turističko-ugostiteljskoj ponudi.

Europski kongres Interslast koji se održava danas i sutra u Tuheljskim toplicama sastoji se od kongresnog, natjecateljskog i promotivnog dijela, a posebna zanimljivost ovog skupa je slastičarski Interslast kup u kojem se posebno natječu juniorske i seniorske ekipe. Karlovačku županiju predstavljaju čak dva kuhara slastičara, koji su za ovo natjecanje morali pripremiti torte na temu Boje jeseni. Tortu pod nazivom Karolina, koja je ime dobila po Karolinskoj cesti, pripremio je kuhar restorana Panorama.

Glavna tema današnjeg kongresa bile su inovacije u slastičarstvu, tako da je prvi put u hrvatskoj javnosti predstavljen svjetski slastičarski hit Cronut – mješavina kroasana i krafne. No, naši su se slastičari u Tuhelju ipak okrenuli promociji izvornih hrvatskih delicija, pa je danas održana i posebna radionica o štrukljima. Inače, zagorski štruklji su jedina hrvatska slastica koja bi uskoro mogla biti zaštićena. Naime, niti jednu slasticu, nažalost, još nismo uspjeli zaštititi kao izvorni hrvatski proizvod.

Na europskog tržištu izvornih slastica je prošle godine bilo u vrijednosti 50 milijuna eura. Da je tržište slastica na dobrom putu govori i činjenica da je hrvatsko slastičarstvo u ovoj godini bilježilo rast od 15%, dok je pekarstvo u padu od čak 20%.

I za kraj jedan zanimljiv podatak – hrvatski građani godišnje pojedu 25 milijuna sladoleda, a od toga je 5 milijuna sladoleda proizvedeno u slastičarskim obrtima.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/tuhelj_slastice/*{/rokbox}