web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U Domu “Sv. Antun” obilježen Dan starijih osoba

KARLOVAC – U Hrvatskoj i u svijetu, 1. listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Na taj se dan posebno naglašava da su starije osobe važni članovi svakog društva te se ukazuje na važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi, njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima. Briga o starijima nije samo obaveza obitelji, već cjelokupnog društva koje mora iskoristiti sve raspoložive resurse, osobito potencijale civilnog društva, kako bi se osigurali razni programi koji starijim osobama omogućuju aktivno društveno sudjelovanje, samoispunjenje i neovisnost. Takvih programa u Domu za starije i nemoćne “Sveti Antun” inače ne manjka. Danas posebno za Međunarodni dan starijih osoba korisnicima Doma interaktivno predavanje održao je prim.dr.med.spec neurolog Ervin Jančić.

– Mi svake godine održavamo jedno druženje s korisnicima Doma “Sv. Antun”, točnije svake godine održimo jedno predavanje, ono što ih najviše zanima iz njihovog resora funkcioniranja, znači od prehrane u starijoj životnoj dobi od najčešćih kroničnih degenerativnih bolesti u starijoj životnoj dobi, kako se ponašati, kako koristiti lijekove, kako uživati u starenju i kako održavati mozak bistrim u toj dobi, kazao je prim.dr.med.spec neurolog Ervin Jančić.

Predavanje danas bio je prošireno i odnosilo se na Međunarodni dan Alzheimerove bolesti i Međunarodni dan oboljelih od moždanog udara. To su kako je kazao dr. Jančić najčešće bolesti koje se javljaju nakon 65 godine života. Dodao je kako je cilj kroz ovakava predavanja starijim osobama ukazati na važnost kretanja te da što duže budu aktivni sudionici u našem društvu.

dom

Prije zanimljivog predavanja, u sklopu programa povodom Međunarodnog dana starijih osoba, korisnike Doma razveselio je posjet učenika Osnovne škole Banija koji su im donijeli svježe voće. Osim toga izveli su kratku predstavu “Reumatični kišobarn”. U Dom su došli uz slogan Malog princa “Samo se srcem dobro vidi bitno je očima nevidljivo”.

Iako se kako kaže Mali princ samo srcem dobro vidi, moramo priznati da je veselje korisnika Doma zbog posjeta djece, ali i korisnog predavanja bio očigledno.