sirari_projekt

KARLOVAC – Kako bi unaprijedilo proizvodnju sira i povećalo broj sirara u Karlovačkoj županiji, karlovačko Veleučilište je u ožujku započelo s projektom Napredak, Regionalna proizvodnja sireva – poduzetničke vrijednosti za ruralni razvitak. Projekt je vrijedan 204 tisuće eura, a Veleučilište ga provodi zajedno s partnerima iz Hrvatske i Slovenije.

Cilj projekta je osigurati malim proizvođačima da dobiju tehnološka i poduzetnička znanja o proizvodnji sira, te educirati potrošače o kulturi konzumacije sira. Projekt se počeo provoditi 1. ožujka 2014. godine i provodit će se do 17. ožujka 2015. godine i to u sklopu prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija.

Za proizvođače sira, ali i potrošače u sklopu projekta će biti organizirane razne radionice u Hrvatskoj i Sloveniji. Čak osam radionica bit će održano u Karlovcu, Ogulinu, Slunju, Ozlju i Novom Mestu. Već u utorak, 7. listopada, na Veleučilištu u Karlovcu za potrošače će biti organizirano predavanje i radionica na temu “Sir kroz povijest”. U sklopu radionice bit će postavljena i izložba sira, a svi zainteresirani mogu se uključiti u radionicu i degustirati razne vrste sira.