zupanija_razminiranje2014

KARLOVAC – U Karlovačkoj županiji još je 58,4 km četvorna minski sumnjivog prostora. Plan je sljedeće godine smanjiti to za 5,7 kilometra četvorna. Velik dio županije je razminiran, no dok cijeli prostor ne bude bez mina ne možemo biti zadovoljni, poručeno je s današnje prezentacije plana razminiranja za 2015. godinu.

Proces razminiranja počeo je završetkom ratnih zbivanja 1995. godine, kad je bilo 150 četvornih kilometara minski sumnjivog i 32 četvorna kilometra miniranog područja na prostoru 14 gradova i općina. Do danas je od mina na području županije stradalo 265 osoba od čega 61 smrtno, a najnoviji slučaj zabilježen je u veljači u Oštarijama.

Županija će za tu namjenu i nadalje izdvajati i vlastita sredstva, a 13. studenog u planu je i humanitarna večer Za sigurne korake koju organizira američko veleposlanstvo u Zagrebu. Iz županije su zadovoljni planom razminiranja za sljedeću godinu, a valja reći da će dio sredstava doći iz fondova Europske unije.

Plan je već do kraja ove godine očistiti Ogulin i Lasinju od mina. Iako se svi nadaju da će plan biti ostvaren, županijski koordinator Bernardo Pahor strahuje da to neće biti tako zbog loših vremenskih uvjeta. Spomenimo i kako je u izradi prijedlog novog nacionalnog programa, starim je bilo predviđeno da Hrvatska do 2019. bude bez mina, trenutno će se razminirati područja za koja postoje podaci, jer nedostatak sredstava spriječit će dalje planove, kazao je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec.

I dok bi Lasinja i Ogulin već ove godine trebali ostati bez mina, najveći problem ostaje u Plaškom, gdje je još gotovo 30 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora. Prioritet je ukloniti opasnost sa poljoprivrednog zemljišta, a osim dosadašnjih donatora i javnih poduzeća pozvani su svi koji mogu da se uključe sa svojim donacijama kako bi Karlovačka županija što prije bila sigurna.