Sve više mladih Dugorešana daruje krv

DUGA RESA – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj obilježava na današnji dan, svoje najvjernije članove nagradilo je i Gradsko društvo Crvenog križa Duge Rese. Dugorešani su ovom prigodom priznanja podijelili darivateljima koji su krv dali 10, 20, 30, 40, 50, 55 i 75 puta.

Današnji dan posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25. listopada 1953. tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi. Koliko su Dugorešani humani govori činjenica da u tom malom gradu ima puno darivatelja krvi. Da je budućnost darivalištva krvi svijetla govori i podatak da se dugoreškom Crvenom križu javlja sve više mladih koji žele dati krvi kako bi mogli pomoći nekome kome je ona najpotrebnija.

Inače, dugoreški rekorder je Željko Troha sa 103 darivanja krvi, a među jučer nagrađenim darivateljima bila je i gradska vijećnica Rubinka Mihalić, koja je krv dala 55 puta te tako postala rekorderka među ženama Duge Rese.