Karlovac domaćin internacionalnog kongresa tjesteničarstva – Conpasta

KARLOVAC – U posljednjih desetak godina potrošnja tjestenine u Hrvatskoj porasla je za 85 posto. Građani Hrvatske godišnje pojedu 45.000 tona tjestenine. No, umjesto da ju sami proizvedemo, zajedno s potrošnjom tjestenine u Hrvatskoj je porastao i njezin uvoz, i to za čak 30 posto u zadnjem desetljeću, tako da nam čak 56 posto tjestenine dolazi iz uvoza. Za uspredbu, Austrija uvozi 16, Slovenija 11, a Mađarska samo 7 posto. Hrvatska ima kvalitetan proizvod, no problem je u tome što nije brendirana. S tim ciljem već šestu godinu za redom organizira se Conpasta – kongres tjesteničarstva čiji je domaćin ove godine upravo Karlovačka županija, odnosno Karlovac.

– Da priča o tjestenini ne postane još jedan primjer sveopćeg propadanja i nestanka proizvodnje, moramo stvoriti brend “hrvatska tjestenina”. Glavni je to zadatak ovog  internacionalnog kongresa, čiji će domaćin Karlovac biti u četvrtak i petak, 6. i 7. studenog – kaže Stjepan Odobašić, organizator Conpaste.

Tema kongresa bit će “Tjestenina – srce gastronomije”, a očekuje se sudjelovanje 200-ak eminentnih predavača iz ove branše iz 14 zemalja – Italije, Austrije, Gruzije, Češke, Slovenije, Izraela, Francuske, Tunisa, Švicarske, Japana, Palestine, Albanije, Armenije te naravno Hrvatske, čiji će vrhunski kuhari predstaviti ukupno 120 izvornih gastronomskih delicija iz svojih zemalja. Želja je organizatora da se sudionici kongresa upoznaju s neizmjernim bogatstvom svijeta tjestenina, a sve to trebalo bi ostaviti traga i na gastro ponudi Karlovačke županije.

– U restoranima na području Karlovačke županije tjestenina je vrlo zastupljena. Čak 40 posto ponude hrane čini tjestenina u raznim oblicima. Nisu to samo uobičajeni špageti, već i rezanci, njoki, knedle, štrukle ili savijače. No problem je u tome što ti proizvodi nisu prepoznatljivi kao izvorno hrvatski. Na tome treba poraditi, treba ju brendirati, upakirati, više o tome pričati. Conpasta će nam pomoći da se smjestimo u tom kontekstu – kaže Ivana Vukmanić iz Udruge kuhara Karlovačke županije.

Priliku da pokažu lokalnu izvornu gastro ponudu imat će članovi Udruge kuhara Karlovačke županije, na posebnoj tematskoj gastro večeri koja će biti održana u četvrtak u restoranu Zrinski. U Domu HV Zrinski ujedno se održava cijeli program kongresa, osim natjecanja mladih kuhara u spravljanju izvornih jela od tjestenine koje će se održati u Trgovačko-ugostiteljskoj školi.