Borba za vraćanje cijene vrtića u Dugoj Resi na staru razinu se nastavlja – u planu okrugli stol

DUGA RESA – Dugoreške mame okupljene oko inicijative MAME za prava i dostojanstvo djece početkom tjedna došle su do cilja i skupile 1.633 potpisa, no tu nije kraj njihove akcije. Tijekom ovog mjeseca želja im je organizirati okrugli stol na kojem bi se našle s predstavnicima Grada i Dječjeg vrtića.

Majke su se oko inicijative okupile prvenstveno zbog vraćanja cijene vrtića na razinu na kojoj je bila do 15. srpnja, a cilj je bio prikupiti 1633 potpisa jer je upravo toliko birača gradonačelniku Ivanu Baršiću dalo glas na izborima.

Osim povratka svih mjerila za naplatu usluge vrtića i cijena koji su vrijedili do 15.7. 2014., ciljevi ove inicijative su i: asistenti za djecu s poteškoćama u razvoju, obnova dječjih igrališta u vrtićima koji su sada u katastrofalnom stanju, izjednačavanje cijena vrtića za korisnike vanjskih općina sa korisnicima sa područja grada Duga Resa, kreiranje dodatnih platnih razreda za desetsatni i poludnevni program.

Kontakata s gradonačelnikom nakon sastanka 27. listopada nije bilo, osim prepucavanja u medijima kad je Baršić rekao da se radi o politički motiviranoj inicijativi, a mame odgovorile da kad su djeca u pitanju politička opcija nije bitna.

Neke političke opcije ipak su dostavile svoju pisanu potporu inicijativi, a u svojim nastojanjima dobile su i podršku riječke Udruge Vrtić za sve kao i predsjednika RH Ive Josipovića, stoga se nadaju da će uspjeti na razini cijele Hrvatske dignuti problem odgojno obrazovnih ustanova na višu razinu s obzirom da vrtić više nije obrt za čuvanje djece nego odgojno obrazovna ustanova i cilj je da sva djeca kao što je i zagarantirano Ustavom RH imaju pravo na obrazovanje.