Mobilna podrška za slijepe osobe – put do samostalnosti

KARLOVAC – Ograničenja što ih uzrokuje sljepoća kao invaliditet često uz neznanje i predrasude okoline predstavljaju glavni uzrok izolacije i osjećaju nemoći. Ako se tome doda sažaljenje okoline, proces povratka u svakodnevni život nakon gubitka vida se komplicira, stoga je osmišljen projekt Razvoj modela usluga mobilne podrške za slijepe osobe.

Projekt provodi Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a danas je predstavljen u Karlovcu. Osim što se projektom slijepe osobe osposobljavaju za samostalno kretanje i svakodnevni život projektom su zaposlena tri certificirana instruktora. Vrijedan je oko 230 tisuća eura, a provodi se 18 mjeseci.

Provođenjem ovog projekta koristi imaju svi: od slijepih osoba koje dobivaju samostalnost, do šire društvene zajednice koja dobiva osnažene ljude spremne na izazove tržišta rada i života bez ičije pomoći.

Projekt se provodi u pet županija, a u Karlovcu su dosada četiri slijepe osobe obučene za korištenje bijelog štapa. Radionica u Karlovcu okupila je predstavnike institucija i ustanova kako bi im bio prezentiran projekt koji je za sada jedinstven u Hrvatskoj.

Ovaj projekt je prije svega zbog slijepih osoba, a osim toga valja reći i kako su mladi obrazovani ljudi dobili certifikat za pružatelje socijalnih usluga orijentacije i mobiliteta te se možemo nadati da će ovaj projekt zaživjeti i na ostalim područjima Hrvatske.