cacib2

Počinje revitalizacija Starog grada Ribnika

RIBNIK – Stari grad Ribnik jedan je od najstarijih i najzanimljivijih gradova. To je “vodni” burg uz važnu trgovačku i stratešku cestu, u maloj podvodnoj dolini, nekoć s dubokim opkopima oko čvrstih zidova, zatrpanim kad više njihova funkcija nije bila potrebna. Već dulje vrijeme radi se upravo na njegovoj revitalizaciji, a čini se kako će svoj puni sjaj doživjeti kroz nekoliko godina.

Naime Stari grad općina je prije 12 godina prodala privatnom investitoru točnije kneginji Ingrid Frankopan. Prodan je pod uvjetom da grad ima javnu ulogu te da ga investitor stavi u funkciju. Prije desetak mjeseci tako su i počeli pripremni radovi koji bi trebali voditi revitalizaciji Starog grada. Riječ je o spomeniku nulte kategorije, kojeg su do sada učvrstili, a napravljeno je temeljno snimanje. Trenutno je u tijeku izrada dokumentacije za daljnje radove, a za prve istražne radove podnesen je zahtjev za financiranje javnih potreba u kulturi od Ministarstva kulture jer ipak dio starog rada imat će javnu funkciju.

Prema riječima arhitekata Hrvoja Hrabaka i Sandre Rojnić Forca koji rade na revitalizaciji, prizemlje će biti namijenjeno za sezonske događaje poput koncerata, odnosno imat će punu javnu ulogu. Bit će postavljen i stalni postav izložaka vjerojatno baziran na priči Frankopanskih dvoraca. Na prvom katu bit će smješteni polujavni saloni kao što su nekada bili, a drugi kat će biti u potpunosti privatan, odnosno za potrebe obitelji Frankopan.

Iako je Stari grad relativno dobro sačuvan, posla na revitalizaciji i obnovi je puno i trajat će sigurno šest godina, a već sa tri do četiri godine dio bi ipak mogao biti otvoren.

Mještani kao i općina već dugo godina čekaju da Stari grad zasja u pravom svjetlu. Načelnik općine Željko Car smatra da je vrijeme da se onom ružnom, devastaciji i zapuštanju stane na kraj, jer očekuju kaže, djela te da se sa Starim gradom nešto lijepo dogodi.

Je li ovo uistinu početak njegova oživljavanja dovoljno govori odgovor kneginje Ingrid Frankopan na pitanje kada očekuje prvi bal. S osmjehom kaže da ga očekuje jučer, ali tri do četiri godine je sasvim razuman rok, zaključuje.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/ribnik_stari_grad/*{/rokbox}