cacib1

13. domobranska pukovnija obilježava 22 godine od osnutka

KARLOVAC – Među legendarne postrojbe Hrvatske vojske koje su branile grad Karlovac spada i 13. domobranska pukovnija. Danas je obilježena 22. obljetnica osnivanja postrojbe koja je bila nositelj obrane našeg grada tijekom Domovinskog rata sve do 30. lipnja 1995. kada je rasformirana.

Pukovnija je formirana naredbom iz Zagreba, ratni put bio je vatren. U godinama postojanja 13. domobranska pukovnija izgubila je 38 boraca a stotinjak ih je bilo ranjeno. Kroz nju je prošlo više od 3.200 pripadnika.

Osim što su bili brojčano jaki,zahvaljujući generalu Ivanu Basarcu bili su jaki i tehnikom, odnosno naoružanjem. 13. domobranska pukovnija uspješno je držala crtu obrane u dužini od 42 kilometra.

Vijenci su položeni pod središnjim križem groblja Jamadol, pod središnjim križem ispred Nacionalnog svetišta sv. Josipa, pred spomenika hrvatskim braniteljima, kod spomenika na Turnju te na spomen-ploču u zgradi Veleučilišta u kojoj je jedno vrijeme bilo Zapovjedništvo 13. domobranske pukovnije. U 18 sati bit će služena sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva.