cacib2

Jezerinac o braniteljima, izborima i pravu na prekid trudnoće

KARLOVAC – Župa svetog Franje Ksaverskog na Švarči danas je proslavila svoj dan.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Juraj Jezerinac. Ovom prilikom monsinjor Jezerinac osvrnuo se na učenje današnjeg sveca zaštitnika – isusovca i misionara svetog Franje Ksaverskog, ali i njegove propovjedi prenio u kontekst aktualne situacije u Hrvatskoj i svijetu.

Sveti Franjo Ksaverski živio je u prvoj polovici 16. stoljeća. Bio je jedan od najistaknutijih isusovačkih misionara. Život je posvetio propovijedanju, a središtu njegova propovijedanja bio je Isus Krist. Umjesto rasprava postoji li Bog ili ne, i danas bi nam bilo korisnije obratiti se Isusu i upitati se što nam poručuje, kazao je Jezerinac.

Govoreći o snazi Božje riječi i tome koliko ona znači u teškim trenucima, osvrnuo se i na aktualnu situaciju vezanu uz prosvjed hrvatskih branitelja.

– Mnogo se ovih dana govori o braniteljima. Oni su mogli pobjeći, ali su ostali tu, toliko su nas voljeli i ljubili. Dali su svoj život za nas, bili su nalik na Isusa Krista i hvala im na tome – poručio je Jezerinac.

Još jedna od aktualnih tema kojih se Jezerinac dotaknuo u svojoj propovjedi bili su i predstojeći predsjednički izbori. Etika državnim službenicima nalaže da služe društvu, a ne stranci ili grupi, rekao je, zato treba glasovati za one koji će služiti narodu.

Naslijeđe Svetog Franje Ksaverskog Jezerinac je iskoristio za potezanje još jednog političkog pitanja – onog o pravu na prekid trudnoće.

– Mi izumiremo, nas nema, s druge strane je tu propaganda slobode da se dijete ništa ne pita. Pod svaku cijenu treba braniti prava nerođene i začete djece – poručio je vojni ordinarij.

U krizi u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska, nego i Europa i svijet, jedini put u sretniju budućnost je povratak Isusu Kristu i evanđelju. Sveti Franjo Ksaverski pokazao nam je davno put kojim treba ići, drugog puta nema, zaključio je Jezerinac današnju propovijed u Karlovcu.