KABA

“Moje dijete kockar” – predavanje u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti

KARLOVAC – Kockanje je neisplativo i nemoguće je na kocki i u kladionici biti u plusu. Predavanje na temu “Moje dijete kockar” u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Centru za mlade Grabrik održao je profesor matematike Toni Milun koji je iskoristio priliku upozoriti kako broj ovisnika o kockanju konstantno raste.

Kad se govori o ovisnostima uvijek se spominju droga, alkohol i cigarete, no u mlađoj populaciji sve su više zastupljene i ovisnosti o internetu, ali i klađenju. Problem je što sportsko klađenje nije zabranjeno, maloljetnicima jest, no oni ako žele pronaći će način kako se kladiti.

Stoga je predavanje o klađenju iz matematičkog kuta uvjerljivo za učenike, jer im se na njima pristupačan način objašnjava da se sportskim klađenjem ne može obogatiti.

Osim s mladima, treba raditi i s roditeljima, koji često ne primjećuju da su im djeca ovisna o klađenju. Problem s ovom ovisnošću je i taj da osim što nije nezakonito bavljenje njome, ona je lako dostupna. Za klađenje ne morate ići u kladionicu, dovoljno je da imate mobitel.

Roditelji često ne prepoznaju ovisnost, ali ako dobro promotre vidjet će na svom djetetu karakteristične znakove koji govore o tome da je dijete postalo ovisno. Neće svi prijeći granicu od igre do ovisnosti, no jedan dio hoće, a tada se javljaju ogromni problemi. Rizične skupine nema, svi su jednako ugroženi, kaže profesor fizike Krešimir Čanić.

U ponedjeljak je u Centru za mlade predviđena tribina s temom legalizacije marihuane, dok je u utorak na rasporedu parlaonica.

Cilj je dopustiti mladima da sami kreiraju načine na koje žele saznati nešto novo, jer konačno u mjesecu borbe protiv ovisnosti fokus je upravo na njima.

predavanje_droga0312