Tržište nekretnina i dalje u padu, no blažem nego ranijih godina

KARLOVAC – Situacija na tržištu nekretnina bila je tema današnjeg sastanka u županijskoj Gospodarskoj komori.

Na karlovačkom tržištu nekretnina situacija ni ove godine nije bila za poželjeti. Tržište je i dalje uspavano, slabo se gradi, slabo se i kupuje. Kreditna sposobnost građana je loša, najviše se traže manji stanovi, i to u starijim zgradama. Što se svega toga tiče, Karlovac ne odudara mnogo od ostatka zemlje, osim kada je riječ o stanovima s centralnim grijanjem preko Gradske toplane. Ono što je nekada bilo prednost pri prodaji stana, danas je postalo otežavajući faktor.

– Primjetili smo da se najviše traže stanovi bez centralnog grijanja, zbog velikih troškova za grijanje. Cijene se kreću od 800 do 900 eura po kvadratu za stanove s centralnim, jer ti su stanovi u pravilu i najuređeniji, te od 500 do maksimalno 850 za stanove bez centralnog grijanja. Kupuju se stanovi stari 20-30 pa i više godine – rekao nam je predsjednik Strukovne skupine agencija za poslovanje nekretninama Milivoj Vertot.

U cijeloj Hrvatskoj situacija je slična, trendovi su negativni, iako je pad ipak ublažen u odnosu na prijašnjih nekoliko godina.

-Tržište nekretnina povezano je sa stanjem u graditeljstvu. U Karlovačkoj županiji lani je stanje bilo dobro, izgrađeno je 238 novih stanova i 184 poslovne zgrade, no u odnosu na pretkriznu 2007. godinu ipak je zabilježen drastičan pad. Što se tiče prodaje nekrtenina, na području Karlovačke županije zabilježen je pad prometa od 2 posto. To je bolje nego ranijih godina kada je pad iznosio i po 15-20 posto, no i dalje je trend negativan – kaže predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.