Državne ceste u zadovoljavajućem stanju, problema ima, no konstantno se radi

KARLOVAC – Državne ceste su u pretežno zadovoljavajućem stanju obzirom na sredstva koja su Hrvatske ceste imale na raspolaganju proteklih godina, izjavila je to na sjednici Savjeta za sigurnost prometa Karlovačke županije voditeljica ispostave HC-a Karlovac Jagoda Marković.

No, ipak ističe nekoliko problema koji se javljaju: D42 na području Ogulina, most preko Korane u Slunju, most preko Kupe u Gornjem Pokupju, most u Blatnici i još nekoliko kritičnih točaka. Dobra je vijest što je za dobar dio riješena projekta dokumentacija ili će biti riješena tijekom sljedeće godine.

Pri kraju su radovi na dionici D-36 Selce-Donja Kupčina, vrijedni gotovo 40 milijuna kuna, dok je iz programa izvanrednog održavanja izgrađen rotor u Novom Centru, a radovi na rotoru Švarča su u tijeku. Radi se i u Tounju gdje je u tijeku rekonstrukcija D23 odnosno građenje pješačkih hodnika, javne rasvjete i rotora. U Rakovici pak grade se nogostupi. U sljedećoj godini trebao bi biti završen projekt sanacije Perić mosta na D-42 u Ogulinu, na Tonkovićevom mostu u Slunju ove će godine biti napravljena zaštita, planirana je izgradnja mosta u Gornjem Pokupju, kao i rekonstrukcija dijela D-36 i izgradnja novog mosta u Blatnici. Za dio D-6 kroz Karlovac, od Stativa do Borlina podnesen je zahtjev za lokacijsku dozvolu.

Poplave ove godine pokazale su još jednom na problem koji se javlja ispod podvožnjaka na Ilovcu tako da je u planu izrada projektne dokumentacije i ishođenje dozvola za rekonstrukciju postojeće precrpne stanice Ilovac i izgradnje novog kanala za odovodnju oborinskih voda.

Jedan od zaključaka Savjeta je i kako bi trebalo odraditi sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta, Hrvatskih željeznica i Hrvatskih voda kako bi se iznašla rješenja da Karlovac i okolica ne ostanu odsječeni za sljedećih nepogoda.