Od iduće godine u Dugoj Resi prirez veći 100 posto – nova stopa 10 posto

DUGA RESA – Većinom vijećnićkih glasova prirez u Dugoj Resi od iduće godine bit će umjesto dosadašnjih 5, 10 posto. Pročelnica UO za proračun i financije Duge Rese Mira Fudurić Kurelić pojašnjava kako ova stopa prireza nije mijenjana od 2001. godine, a većini jedinica lokalne samouprave prirez iznosi upravo 10%.

Rasprave oko povećanja prireza na sjednici uopće nije bilo, jedini prigovor na povećanje imao je laburist Emil Belavić u ime Odbora za financije i proračun koji takvu Odluku nije podržao.

Odluku je pak branio gradonačelnik Ivan Baršić kazavši da su ovakve mjere nepopularne, ali proračun se morao uravnotežiti. Za nekoliko mjeseci svi bi pitali zašto nema investicija, a ne bi ih bilo jer ne bi bilo ni sredstava, poručuje gradonačelnik Baršić.

– Činjenica je da to sada ispada stopostotno povećanje, ali to je samo povećanje s 5 na 10 posto iako zakonski možemo do 12 posto. Kad se izračuna to će biti relativno mali proračunski prihodi, ali u godini dana nešto se skupi, dodao je Baršić.

Iako je Belavić i dalje ustrajao na neprihvaćanju kako kaže novog opterećenja, Odluka je ipak usvojena s 12 glasova za, 2 protiv i jednim suzdržanim.