cacib2

Karolina torta s pričom predstavljena sinoć u Panorami

KARLOVAC – Jeste li znali da niti jednu slasticu, nažalost, još nismo uspjeli zaštititi kao izvorni hrvatski proizvod? Iako je zaštita dugotrajan proces, čini se da ćemo uskoro imati jednu zaštićenu slasticu. Riječ je o torti Karolina, koja osim što je slastica koju vrijedi probati, ima i priču. Naime, ta je torta dobila ime po cesti izgrađenoj u prvoj 18. stoljeća, a povezivala je Karlovac s Bakrom i Rijekom. Torta, kao i cesta, dobila je ime po hrvatskom kralju Karlu III.

Autor torte je mladi Karlovčanin Dražen Sačerić, kuhar u MV Trend Centru u restoranu Panorama. On je najprije u mašti, a potom i u stvarnosti napravio slasticu koja će biti vrijedna zaštite, rečeno je sinoć u restoranu Panorama prilikom predstavljanja torte.

Predstavljanju su bili nazočni ljubitelji gastronomije, djelatnici Turističke zajednice grada Karlovca, kao i predstvanici Grada Karlovca i Karlovačke županije. Svi zajedno dali su zeleno svijetlo torti Karolini koja će, prema onome što je sinoć najavljeno, u budućnosti dobiti i društvo. Radi se o tortama koje će također biti inspirirane cestama – Lujzijanom, Jozefinom, ali i novom cestom Dalmatinom. Inspiraciju za tortu Sačerić je dobio pripremajući se za internacionalni kongres slastičarstva Interslast, koji je u listopadu održan u Tuheljskim toplicama.

– Kad sam dobio poziv za kongres slastičarstva u Tuheljskim toplicama, a trebalo je napraviti jesensku tortu, odmah sam od svoje kuhinje napravio laboratorij i eksperimentirao. Želja mi je bila uklopiti autohtone namirnice da spojim okuse i napravim savršenu jesensku tortu karlovačkog područja.

Tako je nastala i priča, jer smo u tortu stavili isključivo autohtone namirnice koje se mogu naći duž ceste Karoline. Posebnost torte je u bundevi koja je važan sastojak, a pronašli smo je kraju od Vrbovskog do Ravne Gore. Uz bundevu, u sastavu torte je kesten, naranča, orah i brusnica. Tako je nastala Karolina, dakle ona je spoj panonskog i primorskog djela Hrvatske, spojehih okusom finih autohtonih namirnica, rekao je autor torte Sačerić.

Željko Mrljak, direktor MV Trend Centra, istaknuo je važnost ove torte na gastro karti Hrvatske te je govorio o karolinskoj cesti koja je nekada bila generalni cestovni pravac koji je diktirao razvoj Karlovca.

t2

– Obzirom da je torta blago za nepce mi smo povezeli tu tortu koja ima sve domaće sastojke s jednim zlatnim dobom grada Karlovca, rekao je Mrljak. Zamjenica gradonačenika Karlovca Marina Kolaković kazala je kako barem do izgradnje karlovačkog slatkovodnog akvarija očekuje i Jozefinu i Lujzijanu.

– Svako obogaćenje gastronomske ponude ujedno je obogaćenje turističke ponude, a grad Karlovac se kroz svoje strateške dokumente opredijelio upravo i za razvoj turizma, naglasila je zamjenica gradonačenika.

t3

Upravo kako bi turistima, ali i ne samo njima Karolina te ostale slastice od domaćih proizvoda bile dostupne, voditeljica ugostiteljstva u MV Trend Centru Jasmina Klarić, najavila je otvaranje slastičarnice. Potporu od Turističke zajednice grada Karlovca čini se imaju. Naime, tijekom sinoćnjeg predstavljanja torte Karolina, voditeljica marketinga Turističke zajednice Grada Karlovca Nikolina Lisac je kazala kako je ovo hvale vrijedan pokušaj jer je za sada činjenjica da su domaći proizvodi nedovoljno prepoznati u Karlovcu, ali i van njega.