cacib1

Iz policije savjetuju osobe treće životne dobi kako se zaštititi od raznih prevaranata

KARLOVAC – Blagdansko vrijeme nije samo vrijeme darivanja, već je nažalost postalo i vrijeme učestalih krađa i prijevara. Kada su prijevare u pitanju, meta su najčešće osobe treće životne dobi. Kako bi to spriječili, Matica umirovljenika Karlovac u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom organizirala je predavanje na temu sigurnosti osoba treće životne dobi.

– Prevaranti se služe raznim trikovima kako bi se domogli tuđeg novca. Tako se često predstavljaju kao djelatnici elektre ili sličnih poduzeća, pa čak i kao djelatnici policije. Često traže čašu vode, hranu za bolesno dijete ili razne oblike humanitarne pomoći pogotovo u ovo blagdansko doma. U Karlovcu je poznat bio i slučaj drskih krađa nakita s vrata ili torbica i novčanika. Stoga apeliramo na osobe starije životne dobi da ne nasjedaju na ovakve priče, kazala je policijska službenica za prevenciju PU karlovačke Anita Gračo.

Ujedno je dodala kako djelatnici državnih institucija svoje usluge ne naplaćuju na kućnom pragu, a ujedno moraju pokazati svoju iskaznicu ili značku. Ako je ne pokažu, u tom trenutku odmah zatvorite vrata i što prije nazovite na broj 192.

Ujedno iz policije posebno napominju da se ne nasjeda na telefonske prijevare jer niti jedna institucija ne traži telefonskim putem vaše osobne podatke već za takve potrebe morate osobno doći u određenu instituciju.

Upravo kako bi izbjegli ovakve situacije, članovi Matice, a i svi ostali zainteresirani doznali su na koji način se zaštititi od raznih sve inventivnijih metoda kojima se služe prevaranti. Stoga ne budite lakovjerni i ne nasjedajte na različite priče jer nisu sve baš istinite, pogotovo ne u ovo blagdansko doba godine.