cacib2

Radnici Čistoće ne pristaju na smanjenje plaća, slijedi štrajk za Božić?

KARLOVAC – Pokušaj Grada Karlovca da smanji troškove u gradskim tvrtkama smanjenjem plaća radnicima i ukidanjem božićnica i regresa, ne prolazi glatko. Dok su radnici Zelenila već potpisali novi kolektivni ugovor sa smanjenim pravima, a pregovori su pri kraju i u Vodovodu i kanalizaciji, radnici Čistoće pružaju otpor i planiraju štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvaženi.

Povod ovoj najavi je otkazivanje kolektivnog ugovora u Čistoći. Naime, početkom studenog gradska upava izašla je pred sindikat sa aneksom dotadašnjeg kolektivnog ugovora kojime su tražili smanjenje osnovice plaće za 6 posto, te odricanje božićnice i regresa.

– Prijedlog nije dočekan s razumijevanjem te je poslodavac krajem studenog otkazao kolektivni ugovor. Pokrenuti su novi pregovori, a prvi sastanak trebao bi biti održan sutra. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima – ne pristajemo na smanjenje osnovice, a na ukidanje regresa i božićnice spremni smo pristati, no samo ako se obeća da će se ta tema ponovo razmatrati za godinu dana. Smatramo da smo razumni i da ne tražimo nemoguće, a ako ne bude sluha za naše zahjeve, jedino što nam preostaje je borba – kaže Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata. Alternativa božićnom kolektivnom ugovoru u Čistoći je božićni štrajk, odnosno prekid odvoza otpada upravo za vrijeme blagdana, poručili su danas iz Novog sindikata, čiji su članovi više od polovice radnika u ovoj gradskoj tvrtki.

Gradskoj upravi sindikalisti poručuju da se ponašaju kao državna vlast koja je, kažu, pokazala da podržava smanjivanje radničkih prava. Kao primjer naveli su i situaciju u Gradskoj toplani, u kojoj kolektivni ugovor za sada niti ne postoji, već su sindikalisti tek nedavno počeli okupljati članstvo i pritom, kažu, naišli na poteškoće.

– Zanimljivo je da nakon što su se radnici učlanili, iznenada je došlo do iščlanjivanja “iz osobnih razloga”. Vjerojatno se radilo o interevenciji iz Grada – smatra predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.


Poruka sindikalista gradskoj upravi glasi: Napravite zaokret o ovakvoj politici, ukoliko ne želite pokazati da se zapravo nimalo ne razlikujete od aktualne državne vlasti koju kritizirate. Pozivaju ih da zajedno sjednu za stol i postignu dogovor.

– Ne želimo štrajk, ali smo spremni organizirati ga ako se na radnike nastavi ići džonom, zaključili su čelnici Novog sindikata.