cacib1

Posljednja sjednica Gospodarskog vijeća u ovoj godini – iza nas je teško razdoblje

KARLOVAC – Pad BDP-a i industrijske proizvodnje te rast nezaposlenosti – brojke su to koje su obilježile godinu na izmaku. Karlovačka županija ipak ima nešto svjetlije podatke nego li je to na državnoj razini, a jedino što može pozitivno utjecati na situaciju je rast optimizma i potrošnje, poručeno je sa posljednje ovogodišnje sjednice Gospodarskog vijeća.

Godinu iza nas sigurno nećemo pamtiti po dobrome. Deficit državnog proračuna porastao je za 6,2 puta, javni dug je veći više od dva puta, BDP je manji za 13 posto, pala je industrijska proizvodnja zatvoreno je 20 tisuća tvrtki je ugašeno u posljednje dvije godine te 7500 obrta, a iselilo je 30 tisuća ljudi.

Na nacionalnoj razini ima nekih ohrabrujućih stvari, od ulaska u Europsku uniju zabilježen je porast izvoza za nešto više od 6 posto, postoje i naznake oporavka industrijske proizvodnje, tako da postoji nada da će sljedeće godine prvi put nakon 2011. doći do rasta BDP-a, kaže predsjednik županijske komore Zlatko Kuzman.

Bez poduzetnika koji dobro posluju, a najbolja smo županija po dobiti po zaposleniku te smo na šestom mjestu po prosječnoj plaći, teško bi bilo zamisliti svjetliju budućnost, ali imamo industriju u koju vjerujemo, kaže Kuzman. Na sjednici je bilo riječi i o novom Zakonu o gospodarskoj komori koji je podigao puno prašine, a čini se da on ipak neće biti drastično promijenjen.