cacib2

Ovogodišnji županijski proračun smanjen, usvojen i onaj za sljedeću godinu, SDP-ovci bili protiv

KARLOVAC – Prije nešto više od mjesec dana usvojen je treći rebalans županijskog proračuna, odnosno on je uvećan za 2,3 milijuna kuna, a na današnjoj sjednici usvojen je i četvrti rebalans proračuna i on je smanjen za 0,88 milijuna kuna. Rebalansima proračuna prišlo se neozbiljno, ustvrdili su SDP-ovci i glasali protiv, no naravno to nije imalo utjecaja jer je i posljednji četvrti rebalans proračuna usvojen voljom većine.

Iako je prošle godine planiran u iznosu od 149 milijuna kuna, godina je završena na razini 161 milijuna kuna, kazala je resorna pročelnica Marija Gemeri govoreći o Proračunu. To nije zadovoljilo oporbu te je rebalans usvojen sa 28 glasova za, pet protiv i dva suzdržana. Ništa bolje nije prošao proračun za 2015. godinu koji je usvojen sa šest glasova protiv.

Iako su vladajući tvrdili kako je Proračun realan jer se donosi s puno nepoznanica i bez smjernica Ministarstva, oporba kaže da se radi o prijepisu proračuna iz godine u godinu te da su htjeli predložiti i amandmane no svjesni su da bi to bio uzaludan trud jer bi oni ionako bili odbijeni.

Oproba je bila mišljenja da se na nekim stavkama u Proračunu moglo uštedjeti, a više pažnje usmjeriti na gospodarstvo. Čuo se tako i prijedlog Marka Bubaša da jedna od sljedećih sjednica bude tematska i da se govori o stvaranju uvjeta za jačanje gospodarstva.

Vladajući su pak branili planirani Proračun ističući i kako će porezna reforma imati puno utjecaja na izvršenje Proračuna u sljedećoj godini.

Bio on kreativan ili ne usvojen je s većinom glasova, a sigurno je da ga očekuje nekoliko rebalansa. Inače Proračun za sljedeću godinu planiran je na gotovo 152 milijuna kuna, već krajem siječnja bit će jasnije kako će ići njegova realizacija.