Općina Ribnik predstavila umjetnički kalendar s ribničkim motivima

KARLOVAC, RIBNIK – “Ništa što čovjek napravi nije vječno, no ipak neke stvari traju dovoljno dugo da mnogi kasniji naraštaji ne zaborave tko su i što su. U Ribniku i danas stoje spomenici pomoću kojih Ribničani mogu pratiti svoje kulturno i duhovno rodoslovlje stoljećima unatrag.”

Riječi su to hrvatskog književnika Ede Popovića, koji je napisao predgovor kalendaru za 2015. godinu kojega je izdala Općina Ribnik. Radi se o umjetničkom kalendaru koji donosi slike i skulpturu motivima vezane uz ribnički kraj, a inspiracija za njegov nastanak bilo je nezadovoljstvo lani objavljenom knjigom “Brazde prošosti” autora Josipa Fabine i Nikole Gojmerca, za koju načelnik Općine Ribnik Željko Car smatra da je relativizirala važnost ovog kraja i njegove povijesne uloge.

Dvije stotine godina stara “škopena” kuća u Lipniku, dvor u Gričima, Stari grad Ribnik, kapelica sv. Ane i crkva sv. Ilije Proroka u Lipniku samo su neki od motiva slika odabranih za objavu u ovom kalendaru, a zanimljivo je da je dio radova nastao na likovnoj koloniji “Sveta Ana” koja je 2012. godine održana u selu Griče u općini Ribnik. Kalendar predstavlja i nikad otkrivenu skulpturu poznatog Ribničana Jurja Križanića, rad akademske kiparice Marije Ujević.