Otvorenost i dostupnost svima, glavne okosnice rada nove ravnateljice Gradske knjižnice

KARLOVAC – Plan i program rada karlovačke Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” za ovu godinu tema je konferencije za novinare koja je danas održana na glazbenom odjelu. Na konferenciji je govorila nova ravnateljica Jasmina Milovčić. Bilo je riječi o radu o narednom razdoblju te se nova ravnateljica osvrnula na ne tako davni nemili događaj u toj kulturnoj ustanovi.

Nova ravnateljica tako je najavila da će program rada u njenom mandatu biti okrenut dostupnosti i otvorenosti.

– Govoreći o otvorenosti i dostupnosti vraćam se na struku vašu novinarsku, ali i u našu temeljnu zadaću, a to je zadaća narodne knjižnice i knjižnice općenito, koja treba zadovoljiti slobodan pristup informacijama za sve korisnike, za sve stanovnike našeg grada i šire zajednice bez obzira na različitosti u dobi i strukturi društvenim prpadajućim skupinama, spolnoj orijentaciji ili bilo kojoj drugoj karakteristiki. Dakle otvoreni smo za građanstvo bez ikakvih razlika, kaže J. Milovčić.

Također je kazala kako će se dostupnost usluga knjižnice temeljiti na stručnom djelovanju djelatnika knjižnice koji će prolaziti stručne edukacije kako bi se prilagodili potrebama korisnika. Bilo je govora i o dosadašnjoj ulozi knjižnice.

– Posudbena uloga koja je bila i o kojoj govore rezulati naše ankete provedene 2009. godine gdje je čak 70 posto anketiranih korisnika odgovorilo da knjižnicu koristi kao posudionu knjige nije dovoljno i dovodi u upitnost naše postojanje kao knjižnice, odnosno medija knjige kao knjige. Naš rad u narednom razdoblju imat će za smjernicu dakle predstavljanje e – izdanja i e – izdavaštva i nastojanje zadovoljavanja naših korisnika u tom obliku, najavljuje nova ravnateljica.

Dakle, knjižnica će u narednom periodu nastojati povećati prepoznatljivost u javnosti i to suradnjom s ostalim institucijama, udrugama i organizacijama.

– Na taj način obuhvatit ćemo cjelokupno građanstavo od dobnih skupina predškolaca do stanovnika treće životne dobi. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje nastojat ćemo ostvariti suradnju u smislu postavljanja info točke koja će pomoći našim nezaposlenim sugrađanima u snalaženju na tržištu rada.

Milovčić je još najavila kako se upravo radi na poboljšanju web stranice knjižnice, a posebice je najavila kako će usluge knjižnice biti dostupne svima od bolesnika u bolnicama do zatvorenika te osobama s posebnim potrebama. Najavljeno je da će knjižnica uz zavičajnu zbirku biti obogaćana i zbirkom knjižničnog fonda Domovinskog rata te će nastojati s Fondom za zaštitu okoliša i energatsku učinkovoitost dobiti zbirku publiakcija upravo na tu temu. Nova je ravnateljica komentirala i nedavnu aferu vezanu uz knjižnicu takozvanu aferu “knjižnica” odnosno krađu milijun i pol kuna s računa Gradske knjižnice koja je dobila i sudski epilog jer državno je odvjetništvo podignulo optužnicu protiv aktera 44- godišnje bivše zaposlenice i njenog 50-godišnjeg supruga.

– Moram reći osobno, a to dijele i moji zapslenici, da je to stigma koju nosimo sa strane kao breme koje nas tišti i dodiruje bez obzira na odgovornosti i bez obzira na ulogu djelatnika knjižničara u samom tom procesu. Što se tiče procesa znamo koliko i vi, dakle znamo da je u kolovozu prošle godine podignuta optužnica, rekla je Milovčić.

Milovčić je još dodala kako je Grad Karlovac podmirio sredstva kako bi se namirili dobavljači. Taj dio sad je bilježen kao dug knjižnice nagalsila je dodavši kako je vrijednost knjižnice upravo u ljudima koji u njoj rade odnosno u knjižničarima, a finacijsko poslovanje i menadžment nešto na što struka, odnosno knjižničari u ovom slučaju  nisu mogli utjecati.