Od 350 nezaposlenih Roma, prošle godine zaposleno njih dvoje

KARLOVAC – Karlovački ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jedan je od partnera projekta e-Roma Resource. Radi se o projektu kojem je cilj promovirati, širiti i razmjenjivati iskustva iz područja rada sa Romima i njihove socijalne inkluzije. U projektu sudjeluje šest partnera iz pet zemalja Europske unije, i to Slovenije, Slovačke, Poljske, Francuske i Hrvatske.

Projekt vrijedan gotovo 400 tisuća eura dijelom je sufinanciran sredstvima Eropske unije. Projekt je započeo u siječnju prošle godine, te bi trebao trajati do kraja 2015. Ciljana skupina ovog projekta nisu izravno Romi, već institucije, udruge, pojedinci i organizacije koje se bave romskom manjinom.

Krajem prošle godine na evidenciji karlovačkog Zavoda za zapošljavanje bilo je prijavljeno 350 Roma, od čega 184 žene. Pripadnici romske manjine čine 3,3 posto ukupno nezaposlenih osoba na području Karlovačke županije.

– Tijekom prošle godine zaposleno je dvoje pripadnika romske manjine, i to kao šumski i pomoćni radnici, kazao je pročelnik HZZ-a Karlovac, Žarko Vukobrat.

U sklopu projekta provedena je anketa svih sudionika koji se bave problematikom Roma, kako bi se analiziralo stvarno stanje nezaposlenosti pripadnika romske manjine. Hrvatski partneri u ovom projektu sudjelovat će u ožujku na sastancima u Poljskoj i Francuskoj, gdje će se sastati svi partneri projektnog tima. Završna konferencija projekta trebala bi biti održana krajem godine u Karlovcu.