Vučić: Izmjene Zakona o starteškim investicijskim projektima su dobrodošle

KARLOVAC / HRVATSKA – U prosincu je Hrvatski sabor izglasao izmjene Zakona o strateškim investicijskim projektima s ciljem da se olakša ulaganje u Hrvatskoj. Željeli mi to priznati ili ne, imamo sporu birokraciju, stoga su izmjene Zakona dobrodošle, ocjenjuje prvi čovjek županije Ivan Vučić.

Izmjenama Zakona investitorima se omogućava lakše i fleskibilnije podnošenje financijske dokumetacije vezane uz projekt. Zakon je do sada od investitora tražio da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju, odnosno potpuno osigurane izvore financiranja projekta. Novina je da privatni investitor u roku 60 dana od Vladine odluke o proglašenju projekta strateškim mora Ministarstvu gospodarstva dostaviti dokaz da ima osigurano najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta. Također je novost da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost. Ako se radi o projektu s područja energetike, prijavljuje se Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

U načelu podržavam taj Zakon, kako bi ti ljudi čim prije došli do potrebite papirologije, koliko mi to htjeli priznati ili ne, ipak smo spori u tome iz raznih razloga. Po meni osobno imovinsko – pravni odnosi najosnovniji su razlog sporosti realizacije projekata. Investitori se više javljaju u jedinice lokalne samouprave, kod nas u županiju više dolaze za energetske objekte; mHE, vjetroelektrane i slično, dolaze vidjeti poklapa li se to sa prostornim planom, može li se on izmjeniti i slično. Razgovaramo i pokušavamo pomoći koliko možemo, kaže župan Ivan Vučić.

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta zaprimilo je do sada 62 prijave projekata za koje se tražio status strateških – tri su projekta proglašena strateškim (Plomin, Piškornica i Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište), dva su na listi projekata (LNG terminal i rekonstrukcija piste Zračnog pristaništa u Malom Lošinju), a osam ih je u zadnjoj pripremi za Povjerenstvo.

Svakako da će biti i nezadovoljnih, zato što je nekome nešto možda strateško, a nekome nije, kaže Vučić. Negdje mora postojati granica u investicijama, je li to u veličini ulaganja, broju zaposlenih, teško je to odrediti, da se mene pita, to bi bio broj zaposlenih, ali podržavam Zakon i vjerujem da će on donijeti nešto dobro, dodaje.

Prilikom predlaganja Zakona istaknuto je da se izmjenama žele stvoriti još povoljniji uvjeti za investitore. Lakša procedura trebala bi zakonito pogodovati onima koji žele ulagati, poručuju iz Vlade. Još samo kad bi takvih bilo što više.