Manje plaće u gradskim tvrtkama, nema više ni božićnica ni regresa

KARLOVAC – U gradskim tvrtkama i ustanovama stupili su na snagu novi Kolektivni ugovori. Svim radnicima su ukinute božićnice i regresi, u gradskim tvrtkama osnovice za obračun plaće smanjene su od 2 do 3 posto, dok su ustanove prošle nešto bolje, budući da je predškolskim ustanovama i Javnoj vatrogasnoj postrojbi osnovica plaće utvrđena zakonom. Što se pak tiče ustanova u kulturi, i njima je osnovica ostala ista, no samo iz razloga jer su već ranije izjednačeni s gradskom upravom, u kojoj je plaća također smanjena.

– Zaključili smo anekse postojećih Kolektivnih ugovora. Vezano uz trenutnu situaciju koju imamo zbog smanjenja prihoda u gradskom proračunu za 2015. smatrali smo da je jedino logično da cijeli gradski sustav podnese taj teret. Prije svega smo krenuli od aneksiranja gradskog Kolektivnog ugovora gdje je osnovica smanjena za 6 posto, najviše o cijelom sustavu, i ukinute su božićnica i regres. Slijedom toga se progovaralo i u gradskim tvrtkama – kaže gradska pročelnica Marija Jelkovac.

Iako je u pojedinim tvrtkama bilo otpora, ponajviše u Čistoći, koja je zbog nezadovoljstva pregovorima nedavno čak najavljivala štrajk, dogovor je naposlijetku postignut.

– To je normalno u pregovorima, svaka strana zastupa svoje interese i pokušava se pronaći kompromis. Ja bih rekla da su pregovori bili konstruktivni, da smo pregovarali u interesu sviju. Naravno da nikad nije lako kad se smanjuju prava, no trenutna situacija je takva da je to tih smanjenja moralo doći, to je bila nužnost – dodaje Jelkovac.

Sindikalni povjerenik u Čistoći Ivica Ban (Novi sindikat) novim je Kolektivnim ugovorom ipak nezadovoljan, kaže da je u pregovorima bilo dosta uvjerevanja, te da su radnici tužni i ogorčeni. Nada se, kaže, da im božićnica i regres nisu uzeti zauvijek, već da će se o njima ponovo pregovarati krajem godine.

No obzirom na situaciju i tanki gradski proračun, to se u ovom trenutku čini malo vjerojatno. Naime, kako doznajemo, u gradskoj upravi zbog štednje se razmišlja čak i o novim otkazima, prvi koraci po tom pitanju već su i poduzeti, a koliko će od sadašnjih 120 zaposlenika morati napustiti svoja radna mjesta, tek će se vidjeti.

error: Content is protected !!