Inkasator poslovao s dobiti, Karlovčanima pohvale za savjesnost u plaćanju računa

KARLOVAC – Građani Karlovca izuzetno su uredni platiše, hvale ih u Inkasatoru.

Ova gradska tvrtka, koja obavlja djelatnost objedinjene naplate troškova stanovanja, lani je uspjela naplatiti gotovo 96 posto ispostavljenih računa, a radi se o iznosu od čak 68,4 milijuna kuna. Tekuća naplata, odnosno naplata nastalog potraživanja u tekućem mjesecu iznosi visokih 63 posto.

Broj utuženih korisnika Inkasatora smanjen u odnosu na 2013. godinu, no zbog uvođenja nove naknade za pročišćavanje otpadnih voda ukupan je iznos njihova duga porastao. Naime, u 2014. godini utuženo je 2.326 korisnika u ukupnom iznosu 6,1 milijun kuna, dok je godinu ranije utuženih bilo 2.838, a njihov ukupan dug iznosio je 5,8 milijuna kuna. No obzirom da je od ukupno 42.000 korisnika utuženo samo njih 5,5 posto, u Inkasatoru su zadovoljni.

Iako su im zbog ovršnih postupaka lani značajno porasli rashodi za plaćanje javnih bilježnika, poslovnu godinu Inkasator je završio u plusu. Prihodi su u odnosu na 2013. godinu veći za 6 posto i iznose 8,8 milijuna kuna. Radi se doduše o privremenom financijskom izvješću, no iako će završno izvješće biti gotovo tek 30. travnja, ne očekuju se veća odstupanja. Ukupna očekivana neto dobit procjenjuje se na 50-ak tisuća kuna.

Osim u objedinjenoj naplati, Inkasator je lani zabilježio i rast prihoda od upravljanja nekretninama. Radi se, kažu, na proširenju upravljanja stambenim fondom u Karlovcu i izvan njega, tako da trenutno djeluju i u Ozlju, Netretiću, Vojniću, ali i Vrbovskom.