Prošle godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 18 osoba

KARLOVAC – Na županijskim cestama u prošloj godini smrtno je stradalo 18 osoba, što je sedam više nego u 2013. godini, iako je broj prometnih nesreća smanjen za 6,7 posto. Najviše prometnih nesreća događa se petkom i to u ljetnim mjesecima, a cilj je do 2020. smanjiti broj poginulih na sedam godišnje, čulo se između ostalog na 4. sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama.

Svi koji se bave problematikom sigurnosti prometa moraju se uključiti u još većem obimu kako bi se situacija poboljšala. Osim promjene ponašanja, osobito mladih sudionika u prometu važno je više ulagati u bolju cestovnu infrastrukturu kao i bolju skrb nakon prometnih nesreća. Najčešći uzrok je i dalje neprilagođena brzina, dok je smanjen broj nesreća zbog alkohola.

Na području djelovanja Policijske uprave karlovačke tijekom 2014. godine dogodilo se 1.037 prometnih nesreća. Najveći broj nesreća – 207 dogodio se na glavnoj državnoj prometnici D-1 od Karlovca prema Slunju i Plitvičkim jezerima.

Koncentracija alkohola veća od dopuštene, bila je evidentirana kod 1.379 vozača, pa će policija nastaviti s akcijama kontrole alkohola kod vozača, kaže voditelj Službe policije PU Karlovačke Jure Pavlinić.

Županijski savjet za sigurnost prometa nastavit će raditi na mjerama preventive u prometu, te će opet biti provedeno natjecanje u osnovnim i srednjim školama o prometnoj kulturi i sigurnosti prometa kao jedan od načina da se mladi od najranije dobi uče prometnoj kulturi.

error: Content is protected !!