KABA

Zelena gradnja prilika za spas građevinarske industrije

KARLOVAC – Jeste li znali da investiranje u zelenu gradnju znači 13 posto niže troškove održavanja, 26 posto manje potrošnje energije, 33 posto manju emisiju ugljičnog dioksida i 40 posto manju potrošnju vode? Jeste li znali da također znači i 6 posto više rente i 16 posto više prodajne cijene nekretnine? Ovi podaci mogli su se, između ostaloga, čuti na današnjem simpoziju o zelenoj gradnji, na kojemu je glavni naglasak ipak stavljen na obnovu zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje.

Zelena gradnja u projektima obnove zaštićenih kulturnih dobara, europska direktiva i nacionalni zakonski propisi na temu energetske učinkovitosti u zaštiti povijesnih zgrada i koraci za uspješno financiranje projekata energetske obnove zgrada bile su glavne teme simpozija, kojega su organizirali Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac. Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Grada Karlovca. 

– Orijentacija na zelenu gradnju jedini je izvjesni put u našem gradu. Obzirom na preko 5 tisuća praznih stambenih jedinica i lošu natalitetnu sliku, u graditeljstvu nema progresa drugdje nego na temi koja je odabrana za današnji simpozij, poručio je gradonačelnik Damir Jelić okupljenim sudionicima.

Inače, u Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju zadovoljni su suradnjom s karlovačkom gradskom upravom. No, posla na ovoj problematici još je uvijek puno, a jedan od najvećih izazova je sam simbol Karlovca – gradska jezgra Zvijezda.