Prva proljetna razmjena sjemenja okupila velik broj iskusnih i vrtlara početnika

KARLOVAC – Zdrava prehrana bazirana na ekološki uzgojenim namirnicama i proizvodnja takve hrane u vlastitom vrtu, u kriznim vremenima više su nego ikada u fokusu interesa građana. Stoga i ne čudi činjenica da je današnja, prva karlovačka razmjena sjemenja i savjeta o eko uzgoju, izazvala velik interes i zabilježila solidnu posjećenost.

– Iako u Karlovcu do sada nije bila uobičajena, razmjena sjemenja tradicionalni je način suradnje među seljacima i vrtlarima čiji je cilj očuvanje starih sorti i prilagođavanja različitim vrstama tla i klimatskim uvjetima.Zato smo po uzoru na druge gradove odlučili organizirati takvu razmjenu i u Karlovcu. Otvoreni smo za iskusne vrtlare, ali i početnike, kao i sve koji se tek planiraju početi baviti uzgojem – kaže organizatorica Valentina Mesarić iz udruge Eko Pan, u čijim je prostorijama na Gazi održana današnja, prva karlovačka proljetna razmjena sjemenja.

Sudeći po onome što smo doznali od posjetitelja koje smo zatekli na današnjoj razmjeni, čini se da među Karlovčanima ima dosta interesa za okretanje vrtlarstvu i vlastitoj proizvodnji.

– Javila sam se na javni poziv grada u vezi projekta gradski vrtovi, pa ćemo vidjeti, volje imam, ali nemam iskustva – rekla nam je mlada Karlovčanka Branka Bosanac koja je došla razmjeniti iskustva s iskusnim vrtlarima, a posjetitelj Ante Bogović, koji već dvije godine ima eko vrt, smatra da se radi o odličnoj ideji jer vjeruje da vrijeme eko proizvodnje tek dolazi.

Obzirom na dobar današnji odaziv, organizatori ujedno najavljuju i nove slične susrete. One koji su propustili današnju razmjenu a zanima ih ova tema, neka utješi podatak da je obzirom na interes građana za očekivati i reprizu uoči početka vrtlarske sezone. Također će u travnju biti održana razmjena sadnica, na istoj lokaciji na Gazi.