Pokret Slow Food predstavljen lokalnim malim proizvođačima hrane

KARLOVAC – Moderni, užurbani stil života koji je sa sobom donio i brzu prehranu, doveo je osamdesetih godina prošlog stoljeća do rađanja pokreta otpora – globanog prehrambenog i gastronomskog pokreta Slow Food, čiji je cilj mijenjanje načina na koji se danas hrana proizvodi i konzumira.

Očuvanje lokalne proizvodnje hrane, njene izvornosti i lokalne gastro tradicije glavna je nit vodilja prehrambenog i gastronomskog pokreta Slow Food, koji je danas predstavljen u Karlovcu pred dvadesetak malih proizvođača prehrambenih i poljoprivedenih proizvoda koji svoju proizvodnju temelje na ekologiji, tradiciji i održivom razvoju, kao i onima iz turističko-ugostiteljskog sektora. Glavni moto ovog pokreta glasi: Svatko ima pravo na dobru, čistu i pravednu hranu.

U Hrvatskoj danas djeluje šest podružnica organizacije Slow Food. Sve se bazira na volonterskom radu, jer, pojašnjavaju u udruzi, motivacija je velika. Činjenica je da smo svjedoci porasta alergija, intolerancija na hranu i karcinoma, a s druge strane još uvijek imamo očuvanu zemlju i na tisuće hektara neobrađenog zemljišta.

Današnju prezetaciju pokreta Slow Food organizirali su Županijska gospodarska komora i Turistička zajednica grada Karlovca.