Učenici MIOŠ-a vratili se iz Njemačke gdje su odradili stručnu praksu

KARLOVAC – Već nekoliko godina učenici Mješovito industrijsko obrtničke škole odlaze u razne zemlje kako bi odradili obaveznu praksu. U okviru projekta Ja biram VET programa Erasmus + 12 učenika boravilo je u Frankfurtu na Maini, gdje su imali priliku upoznati nove metode rada vezane uz njihova zanimanja.

Učenici koji se školuju za frizere, keramičare, pekare i mesare pohađali su stručnu praksu u njemačkim radnjama, ali i upoznali način rada u inozemstvu te stekli vrijedno radno iskustvo i dodatno samopouzdanje.

U pratnji učenika bile su i dvije profesorice jer se radi o maloljetnim osobama te im je trebalo pomoći da se snađu u stranom gradu. Dva tjedna boravili su u Frankfurtu i samostalno se brinuli o sebi te na taj način stekli dodatno iskustvo.

Zahvaljujući programima mobilnosti učenici tako imaju priliku vidjeti kako izgleda život izvan granica Hrvatske, no nažalost velik dio ih se nakon školovanja odluči vratiti u zemlje gdje su boravili jer kažu – tamo se rad ipak cijeni više nego kod nas.