zelenilo1

KARLOVAC – Bliži se proljeće, a karlovački parkovi samo što nisu zasjali u punom sjaju. No, da bi grad parkova pokazao svoje najljepše lice, ne brine samo majka priroda, već i vrijedne ruke radnika Zelenila, koji ovih dana poduzimaju sve potrebne pripreme da bi Karlovac zadržao epitet koji ponosno nosi već više od pola stoljeća.


Parkovi i drvoredi jedan su od simbola grada Karlovca, stoga u Zelenilu uoči proljeća poklanjaju posebnu pažnju njihovom održavanju i proširivanju. Posebna briga posvećuje se mladim stablima i obnavljanju drvoreda, tako se ovih dana radi na postavljanju zaštitne trstike oko ukupno stotinjak mladih stabala na Promenadi i Vrbanićevom perivoju. Naime, uz razne bolesti i štetnike, mladim stablima najveću prijetnju predstavlja izravan utjecaj sunčevih zraka, zato se u Zelenilo nadaju da će na ovaj način uspjeti zaštititi sadnice u vrućim ljetnim danima.

Iako su karlovački parkovi zaštitni znak grada, sredstva za njihovo održavanje i obnavljanje ograničena su. Stoga su popunjavanje starih i oformljavanje novih drvoreda, kao i zaštita mladih stabala, izazov za gradsku tvrtku Zelenilo, iz koje poručuju da su otvoreni za svaku suradnju s udrugama, društvima i svim pojedincima koji imaju istu želju i cilj – a to je što zeleniji i uređeniji Karlovac.

Inače, Zelenilo trenutno vodi brigu o otprilike 15 tisuća stabala. Koliko ih je točno, za sada se ni ne zna, no i taj podatak trebao bi biti poznat u sljedećih godinu i pol dana jer upravo je u tijeku izrada katastra stabala koji će sadržavati sve podatke o opjevanim karlovačkim parkovima.