Poljoprivrednicima predstavljene mjere ruralnog razvoja

KARLOVAC – Poljoprivredni potencijali karlovačkog područja, i u zemljištu i u ljudima, ogromni su. Na nama je da podržimo napore naših poljoprivrednika i pomognemo im u radu, poručila je na početku današnjeg savjetovanja, koje je održano u gradskoj vijećnici, zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković. No, za razliku od predavanja koje je održano prije tjedan dana na istom mjestu, a na kojemu je također bilo riječi o mjerama poticanja ruralnom razvoja, ovoga puta veliki interes ipak je izostao.

– U ovoj godini dolazi do velikih promjena u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, posebno vezano za izravna plaćanja poljoprivrednicima. S ciljem informiranja poljoprivrednika o tome kako će ostvariti izravna plaćanja od 2015. godine, županijska Savjetodavna služba organizirala je danas predavanje za karlovačke poljoprivrednike koji će ovdje moći doznati više o novim propisima koje moraju poštivati kako bi ostvarili pravo na potpore – rekla nam je Bernarda Kasunić iz Savjetodavne službe.

Mjere za ruralni razvoj iz Europskog fonda za ruralni razvoj odnose se na radzoblje do 2020. godine, a moguće je ostvariti visoke stope sufinanciranja projekata koji se tiču ulaganja u poljoprivredna gospodarstva.

No, iako se današnjem savjetovanju odazvalo svega 15-ak poljoprivrednika, u Savjetodavnoj službi napominju da to ne bi trebao biti problem, budući da su svakog dana dostupni za savjete.

Podnošenje zahtjeva za plaćanja iznimno u 2015. godini, umjesto 1. ožujka kako je bila praksa dosadašnjih godina, započet će sredinom ožujka. Naime, zbog skorog donošenja novog Zakona o poljoprivredi koji je temelj primjene, prijave i isplate novog sustava poticaja, odlučeno je da se zbog jednostavnijeg postupka podnošenja cjelovitog jedinstvenog zahtjeva za plaćanja odgodi početak zaprimanja zahtjeva.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je i nadalje 15. svibnja 2015. tako da će korisnici plaćanja u poljoprivredi imati vremena da pravodobno podnesu svoje zahtjeve.