Cilj smanjiti broj poginulih u prometu na 7 godišnje

KARLOVAC – Vozač motocikla poginuo je sinoć u prometnoj nesreći, nakon što mu je prednost oduzeo vozač automobila. Stradali 43-godišnjak samo je jedna od 4 žrtve prometa u ovoj godini u našoj županiji. Prema Nacionalnom programu sigurnosti do 2020. godine na području Karlovačke policijske uprave broj smrtno stradalih u prometu trebao bi se smanjiti za čak 50 posto.

U čak 1.037 prometnih nesreća u Karlovačkoj županiji prošle godine je smrtno stradalo 18 osoba. Iako je broj nesreća smanjen u odnosu na godinu ranije, broj poginulih je povećan za čak 8. Najčešći uzrok nesreća je neprilagođena brzina.

Najranjivije skupine u prometu, uz vozače automobila, motocikala i bicikala su i pješaci. Kako upozoravaju iz policije, mnogi pješaci sami doprinesu stradanju, i to neopreznim ponašanjem u prometu.

Budući da je broj stradalih u prometu prošle godine bio gotovo dvostruko veći nego godinu ranije, policija će pojačati akcije kojima želi smanjiti broj smrtno stradalih na 7 godišnje, kako preporučuje Nacionalni program sigurnosti.

Posebno upozorenje policija je uputila traktoristima, koji bi za sobom trebali počistiti ostatke zemlje koje ostave na prometnicama. Ujedno, policija podsjeća da na cestu s ljepšim vremenom izlaze i motoristi, na koje posebno trebaju pripaziti i ostali sudionici u prometu.