Obilježena 24. godišnjica ”Krvavog Uskrsa” – nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu Josipa Jovića

PLITVIČKA JEZERA – Točno 24 godine prošle su od ”Krvavog Uskrsa”, odnosno akcije Plitvice, u kojoj je poginuo prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović. Na današnji dan 1991. godine postrojba za posebne namjene kretala se prema Plitvicama, a na cesti su ih dočekali balvani, barikade i pucnjava. Hrvatska će ovaj dan pamtiti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata. Tim povodom ispred spomen obilježja na Plitvicama održana je prigodna svečanost na kojoj su bile brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata i državni vrh.

– Okupivši se danas, dostojanstveno ne slavimo rat i ratne tragedije, nego sve one ljude koji su nam omogućili mir i slobodu u našoj domovini Hrvaskoj. Nećemo dozvoliti da u zaborav odu hrabrost i žrtva hrvatskih policajaca i vojnika, ali i cijelog naroda koji je bio izložen srpskoj agresiji, poručio je zapovjednik akcije “Plitvice” general zbora u mirovini Josip Lucić.

Na obilježavanju je bila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula kako su se hrabri branitelji ugradili u temelj Hrvatske, a pogibija Josipa Jovića simbolizira sve buduće žrtve i ugasle živote branitelja koji ne smiju biti zaboravljeni.

– Sjećajući se njih stvaramo Hrvatsku kakvom bi se i oni ponosili jer su sanjali i ginuli za Hrvatsku u kojoj neće biti podjela, koja će znati zaštititi hrvatski narod, ali i biti država u kojoj će svi živjeti u miru. Željeli su i državu u kojoj će svi moći živjeti od svoga rada i u kojoj će u blagostanju podizati svoju djecu. Stvaranje takve Hrvatske, naša je sadašnja zadaća, rekla je Grabar-Kitarović.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pozvao je na zajedništvo citirajući majku Mariju, majku poginulog Josipa Jovića koja je kazala kako je bol koju osjeća prevelika, ali često se sjeti svih onih majki koje nisu imale priliku ispratiti na posljednja počivališta svoje najmilije, svoju djecu. Njihova bol još je strašnija jer ne znaju gdje ostaviti cvijeće.

– Tada se zajedništvom pobijedilo, a zajedništvo nam treba danas kako bi sutra svi zajedno bolje živjeli. Obljetnice su tu da nas podsjete kako smo u najtežim trenucima zajedno kročili naprijed želeći sretniju budućnost. Tako moramo i danas. Posebno me dirnula poruka Josipove majke– kao majka u tuzi i boli, molim Boga za svakoga, da bude mira i reda među nama, da budemo kao braća i sestre, da nema mržnje i psovke jer nam od toga koristi nema, zaključio je Ostojić.

Sudionici obilježavanja položili su vijence i upalili svijeće kod spomen obilježja Josipu Joviću, a među njima je bilo je i devet maratonaca koji su sinoć s karlovačkog Korza krenuli na ultra maraton do Plitvica dug 87 kilometara.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/plitvice_2015/*{/rokbox}