SDP traži sjednicu Gradskog vijeća prije izbora 12. travnja

KARLOVAC – Podržavamo mišljenje Ministarstva uprave da se sve stranke registrirane u Hrvatskoj imaju pravo pojaviti na izborima za mjesnu samoupravu, stoga tražimo hitnu sjednicu Gradskog vijeća koja će biti održana prije izbora 12. travnja, poručili su danas iz koalicije SDP-HNS.

Na sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o raspisivanju izbora za mjesnu samoupravu, a u članku 8. decidirano stoji da prijedlog kandidacijskih lista mogu podnijeti političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj čiji organizacijski oblici djeluju u gradu Karlovcu te birači. Dopuštenjem da na izbore izađu Hrvatska konzervativna stranka taj se članak krši, unatoč mišljenju Ministarstva da Konzervativci mogu sudjelovati na izborima, kaže predsjednik GO SDP-a Žarko Latković.

Nemamo ništa protiv da Konzervativci izađu na izbore, radi se o desnom biračkom tijelu i jedini tko može izgubiti njihovim izlaskom je HDZ, dodaje Latković. Pod prijetnjom neizglasavanja rebalansa od strane vijećnika Hrvatske konzervativne stranke u Gradskom vijeću, HDZ je popustio i uvažio žalbu Hrvatske konzervativne stranke, kaže Latković.

Tražimo da za sve vrijede jednaka pravila te da se svima omogući jednak tretman, dodaje. Mišljenje Ministarstva nije jače od odluke Gradskog vijeća te smatramo da treba promijeniti spornu Odluku prije izbora 12. travnja, u suprotnom ove izbore može bilo tko osporiti jer su protivni članku 8. odluke gradskog vijeća. Podsjećaju i na činjenicu da su SDP i HNS morali donijeti punomoći Zorana Milanovića i Vesne Pusić da bi mogli predati kandidacijske liste za izbore.