Projekt RibarKA ušao u ključnu fazu – čekaju se studije isplativosti i izvedivosti

KARLOVAC – Projekt Poduzetničkog centra za preradu i prodaju proizvoda od slatkovodne ribe RibarKA ušao je u ključnu fazu pripreme i očekuje se izrada studija isplativosti i izvedivosti. U budućoj tvornici u poslovnoj zoni na Logorištu trebalo bi biti zaposleno stotinjak radnika, a investicija je vrijedna oko 30 milijuna kuna, kaže direktor Razvojne agencije Karlovačke županije Viktor Šegrt.

Podsjetimo kako je projekt Ribarke drugi projekt koji stiže iz Razvojne agencije Karlovačke županije, a dobio je tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ovaj projekt u potpunosti je sukladan s trećim tematskim ciljem EU do 2020. a to je poticanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda u slatkovodnom i morskom ribarstvu, kaže Šegrt.

U investiciju vrijednu 30-ak milijuna kuna uključena je gradnja tvornice i njeno kompletno opremanje, uključujući i strojeve, kako one za preradu i obradu ribe za ljudsku upotrebu, tako i one za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Uz Karlovačku županiju, u projektu sudjeluju Sisačko – moslavačka, Bjelovarsko – bilogorska i Osječko – baranjska županija čiji prostor ima potencijal u slatkovodnom ribnjačarstvu, a na projekt Ribarke nadovezuje se i projekt Prirodoslovne škole Aqua Agro. Partneri u projektu su Grad Karlovac i Ribnjaci Kupa, dodaje Šegrt.

Od stotinjak ljudi koji bi svoje zaposlenje pronašli u novoj tvornici većina bi bile žene i to u srednjim godinama, stoga je projekt Ribarke primjer i na državnom nivou u kojem smjeru ići pri izradi europskih projekata, smatra Šegrt.