Svjetski je dan Roma – u Karlovačkoj županiji ima ih tek 26

KARLOVAC – Najveći problemi Roma su loši uvjeti stanovanja i slaba educiranost, čulo se između ostalog na okruglom stolu u okviru projekta e-Roma Resource. Romima je potrebno pružiti podršku, a do rezultata se može doći samo zajedničkim radom svih sektora – od zdravstva, socijalne skrbi, pa do obrazovanja i potencijalnih poslodavaca.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog u Londonu, na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Prema popisu stanovništva provedenom 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji. U Karlovačkoj županiji prema posljednjem popisu stanovništva ima tek 26 Roma.

Ne deklariramo se kao Romi, jer to nije bilo potrebno, oduvijek smo se smatrali jednakima, iz tog razloga se nakon Domovinskog rata raspala i naša Udruga, nije nam bila potrebna, svi smo bili ravnopravni, kaže Mile Hudorović nekadašnji predsjednik Udruge Roma Karlovačke županije.

Hudorović dodaje i kako smatra da nije potrebno otvarati posebne škole i vrtiće za romsku djecu jer su oni jednaki kao i svi ostali, a najveći problemi su im stambeno zbrinjavanje, odnosno uvjeti u kojima brojne obitelji žive bez struje i vode. Osobito je loše što se zapošljavanja tiče, dodaje Hudorović, prošle godine tek su dva Roma zaposlena, jedan je ostao raditi, a jedan nije. Diskriminacija je i dalje prisutna i na tome treba raditi u Karlovcu kaže Hudorović.

Predstavnica Grada Blaženka Presečan kaže pak da ista pravila vrijede za sve i da se radi prema zadanim kriterijima, odnosno ne gleda se na etničku pripadnost. U svakom slučaju i projekt e-Roma Resource u kojem sudjeluje karlovački ured Zavoda za zapošljavane trebao bi doprinijeti boljoj situaciji Roma u društvu.