go2

KARLOVAC – Zoran Vilović, dogradonačelnik Duge Rese nedavno je u ime grada pokrenuo inicijativu za otvaranjem područnog odjela Glazbene škole Karlovac u Dugoj Resi. Njegova inicijativa naišla je na odobravnje Glazbene škole u Karlovcu pa je tako dogovoreno da će rad ove najstarije glazbene škole u Hrvatskoj biti promoviran održavanjem koncerta i izložbe “Odaberi svoje glazbalo” kojim će se dugoreškim osnovnoškolcima omogućiti da pobliže upoznaju i vide instrumente, koje će, ako pokažu interes, moći učiti svirati u Dugoj Resi. Koncert, ali i inicijativu za otvaranje područnog odjela Glazbene škole Karlovac u Dugoj Resi na današnjoj press konferenciji predstvili su dogradonačelnik Duge Rese Zoran Vilović te Snježana Marljak, ravnateljica Glazbene škole Karlovac. Koncert će biti održan 21. travnja u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 19 sati. Prethodit će mu izložba učeničkih likovnih radova dugoreških osnovnih škola na temu glazbenih instrumenata.

– Najboje djelo, najbolji crtež će biti nagrađen jednogodišnjom besplatnom školarinom Glazbene škole Karlovac, kazala je ravnateljica Mrljak.

Inače, na koncertu će nastupati sva djeca koja sviraju puhačke instrumente jer je cilj da se u D. Resi otvori odjel puhača. To je bitno jer Duga Resa ima puhački orkestar i njima je isto tako važno da su članovi orkestra školovani i da znaju svirati određene instrumente koji njima trebaju, izjavila je ravnateljica karlovačke Glazbene škole.

Posebnost najavljenog koncerta svakako će biti novi vrlo vrijedan instrument – bas klarinet koji je u Glazbenu školu Karlovac stigao prije nekoliko dana.

go1 

– Mi se želimo malo pohvaliti jer to je tako jedan nobičan instrument koji je neizostavan u orkestru i prvi put u našoj županiji mi smo ušli u vlasništvo takvog jednog skupog instrumenta. Mislim da kao jedna županijska škola moramo pokazati da ozbiljno raspolažemo sa sredstvima koje dobivamo i da ulažemo u instrumente. Dakle da i to bude jedan prezent na takvom koncertu, da se vidi što sve Glazbena škola ima i može, naglasila je ravnateljica.

Inače, ravnateljica Glazbene škole izrazila je nadu da će uz podršku Gradske uprave, dogradonačelnika Zorana Vilovića i Karlovačke županije Duga Resa uskoro dobiti područni odjel Glazbene škole, prema svemu sudeći to bi moglo biti školske godine 2016. / 2017. Za dogradonačelnika Duge Rese Zorana Vilovića koji je i sam bio učenik Glazbene škole u Karlovcu to bi bio još jedan pozitivan pomak u gradu.

– Dakako ovaj koncert je zapravo jedna velika promocija jednog klasičnog glazbenog izričaja Glazbene škole kao glavnog dionika i nositelja aktivnosti, naravno nadamo se da ćemo ostaviti dobar utisak te da će građani to poržati i reći da to trebaju, zaključio je Z. Vilović.

Inače, Duga Resa je već imala glazbeni odjel i to od 2003. do 2007. godine, ali se nije uspio održati. Od ostalih gradova na području Karlovačke županije jedino Ozalj ima glazbeni odjel, no prema svemu sudeći Ozlju se uskoro pridružuje i D. Resa.

Â