“Bal u dvoru Zrinskoga” oduševio uzvanike

OZALJ - U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinski Ozalj i Zavičajnog muzeja Ozalj sinoć je održana manifestacija pod nazivom “Bal u dvoru Zrinskoga”. Bal je održan u svečanoj dvorani Starog grada Ozlja. Ovu manifestaciju u koju Ozalj polaže velike nade u sektoru kulturnog turizma svojim nastupom uveličali su članovi Kulturno umjetničkog društva “Katarina Zrinski”, Contesse Draganić i Sportsko rekreacijskog i plesnog kluba CasaBlanka Karlovac. Ovakvim događanjima oživljavanja kulturne baštine Ozalj je krenuo prošle godine i to glazbeno – scenskom predstavom pod nazivom “Večera sa Zrinskim”. Naravno da na tome nisu željeli stati jer bogata povijest im to jednostavno ne dozvoljava.

– Evo održavamo dvorski bal, trudimo se zapravo oživjeti Stari grad Ozalj u nekim davnim vremenima, dakle negdje od 16. do 18. stoljeća kada je dvorac živio punim životom, a dvorski balovi su zapravo bili dio tog života. Upravo zato ples želimo vratiti u Stari grad Ozalj, rekao je Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

A plesovi i atraktivni događaji mogli bi vratiti one stare turiste Ozlju, no ne samo njih nego i one nove koji će tek otkriti čari ovog gradića.

– To je zapravo i cilj ovog projekta da to bude prepoznatljivost Starog grada Ozlja kao kulturno turistički proizvod. Mi smo sad krenuli dosta skromno, dakle dopustili smo ljudima da se opuste na balu da sami odluče kako će se obući i prilagoditi tome, a naravno kada to postane tradicija i jedan trend onda ćemo to pokušati dignuti na jedan viši nivo. Tada ćemo privući strane goste i zapravo stvoriti jednu kompletnu turističku ponudu, najavio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

bal1

Da je u Ozlju sve podređeno bogatoj povijesti koja može biti okidač za kulturni turizam dokaz je i Kulturno umjetničko društvo “Katarina Zrinski” čije su članice sinoć uveličale “Bal u dvoru Zrinskoga”.

– Naše Kulturno umjetničko društvo upravo radi ovog Starog grada i Katarine Zrinski i nosi ime Katarina Zrinski. Odlučili smo se baviti upravo tim dvorskim izričajem, dakle dvorskim plesom. To nas veseli, tu se družimo i uživamo kroz nastupe, rekla je Vesna Novosel, predsjednica KUD-a “Katarina Zrinski” Ozalj.

Kroz nastup su uživali i ostali uzvanici, neki od njih stari su gosti i vrijedni pomagači vraćanja starog sjaja Starom gradu iznad Kupe.

bal2

– Prošle godine tu smo imali odličan uspjeh s našom predstavom “Večera sa Zrinskim”, eto dobili smo volju, kao i ostale udruge, da pokažemo i dalje što znamo. Mi imamo više od 350 nastupa u 14 godina i to u zemlji i inozemstvu. Nastupamo s lipicancima, pastusima ergele Lipik i ergele Đakovo. Plešemo s lipicancima u dvorskim perivojima, uvijek je velik odaziv publike pa bi htjeli i ovaj dvorac oživjeti tako na taj način da postane atraktivna turistička destinacija. Smatram da bi s takvim sadržajem privukao značajan broj posjetitelja, rekla je Zvjezdana Klarić iz Udruge Contessa Draganić te predsjednica Udruge Lipicanska barokna raskoš.

“Bal u dvoru Zrinskoga” sve u svemu oduševio je baš sve nazočne, a bilo ih je podosta. Posebno je zadovoljna bila jedna od voditeljica ovog dvorskog bala.

– Eto, pa to je jako lijepo da konačno vraćamo tu cijelu priču i nama je jako drago sudjelovati obzirom da je potupno jedinstvena prilika i ne može se doživjeti samo tako, izjavila je Blanka Androšević, voditeljica Sportsko rekreacijskog i plesnog kluba CasaBlanka Karlovac.

I zaista teško bi sve ovo bilo doživjeti i osjetiti da nije bilo dobre organizacije, ali i volje i želje samog Grada Ozlja te njegovih stanovnika koji ne smiju i neće zaboraviti svoje velikane.