Mladim Karlovčanima predstavljen EURES – Europska mreža poslova

KARLOVAC – Živjeti i raditi u inozemstvu, pogotovo ako živite u zemlji kao što je Hrvatska, prilika je o kojoj sanjaju mnogi mladi ljudi. Rad u inozemstvu omogućuje razvijanje novih profesionalnih i osobnih vještina, te širi vidike upoznavanjem novih zemalja i njihovih kultura. No prije nego otputujete, bilo bi dobro istražiti opcije i pronaći posao. Upravo tome služi EURES – Europska mreža poslova, koja je danas predstavljena mladim nezaposlenim Karlovčanima.

Naime, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio Europske mreže javnih službi za zapošljavanje, a time je hrvatskim građanima postala dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim članicama unije. Svrha EURESA je pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja poslodavcima i tražiteljima posla. Trenutno je oglašeno gotovo pola milijuna slobodnih radnih mjesta. Registiriranih tražitelja zaposlenja trenutno je 156 tisuća, od čega je nešto manje od 10 tisuća hrvatskih građana.

EURES je odgovoran za provjeru kvalitete objava slobodnih radnih mjesta koje se objavljuju na njihovim internetskim stranicama. Sigurnosti se, naglašavaju, posvećuje velika pažnja.

Više informacija o mogućnostima života i rada na području 32 europske države možete pronaći na EURES portalu, središnjem izvoru informacija o radnoj pokretljivosti. Na raspolaganju vam je 900 savjetnika kojemožete kontaktirati i doznati sve što vas zanima u bilo kojoj fazi potrage za poslom i selidbe.