Jelić: “Karlovac je grad visoke socijalne osjetljivosti”

KARLOVAC – Unatoč višegodišnjoj krizi i problemima s punjenjem gradskog proračuna, Socijalni program grada Karlovca godinama drži konstantu. Sa 7 milijuna kuna koliko se iz proračuna godišnje izdvaja za Socijalni program, Grad Karlovac je, ističu u gradskoj upravi, dvostruko iznad državnog standarda, odnosno izdvaja dvostruko više nego što je propisano zakonom.

– U okviru Socijalnog programa grada Karlovca trenutno se pruža 18 različitih vrsta pomoći, po čemu smo među prvima u Hrvatskoj. Gradski Socijalni program broji oko 1.000 korisnika. Oko 2 i pol milijuna kuna izdvaja se za podmirenje troškova stanovanja, oko milijun kuna za pomoć u prehrani, a tu su i pomoć za umirovljenike s malim mirovinama, te razni oblici pomoći za starije, bolesne i nemoćne osobe. Grad kao partner pomaže i radu udruga koje vode Sklonište za beskućnike, Socijalnu samoposlugu i Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja – podsjeća Nataša Horvat iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

No, ono na čemu će se zbog manjka novca u proračunu ove godine ipak rezati je sufinanciranje nabavke školskih udžbenika, rečeno je prilikom današnjeg predstavljanja Socijalnog programa.

Gradonačelnik se pak osvrnuo na stambenu problematiku, naglasivši da se po tom pitanju čini mnogo više nego što je činjeno od 2001. do 2005. godine, u periodu kada HDZ nije vodio grad. Za to je vrijeme, kaže, dodijeljeno samo osam stanova, dok ih je u posljednjih nekoliko godina dodijeljeno stotinjak.

Na česte prozivke zbog čega ne otvore pučku kuhinju, iz gradske uprave odgovaraju kako Grad ne može biti njen osnivač, već je to zadatak udruga.