KABA

Nacionalni je dan hitne medicinske službe – karlovački Zavod jedan je od boljih u Hrvatskoj

KARLOVAC – Motivirani djelatnici su kamen temeljac na kojem smo izgradili moderan sustav hitne medicine u Hrvatskoj, istaknula je na obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Karlovcu ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba-Bujević. U Hrvatskoj postoji 21 zavod za hitnu medicinu u kojima ukupno radi 919 timova s 3.152 djelatnika, a karlovački zavod jedan je od boljih u Hrvatskoj.

– Na mjesečnoj bazi 20-ak djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije odradi od 800 do 1.000 intervencija, zato se stalno odrađuju edukacije zaposlenika, kako bi bilo što bolji i što spremniji pružiti pomoć. Poziva ima svakakvih, nisu svi hitni, takvih je oko 30% što je i nacionalni prosjek, kazao je voditelj službe Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije dr. Mario Vrabac.

– Od same reorganizacije hitne medicine pomoći služba je napredovala, a karlovački Zavod pri samom je vrhu u Hrvatskoj. Ovo je danas suvremena hitna medicinska služba koja ima odlično opremljena nova vozila, ljude koji su educirani i sustav se ozbiljno razvija. Pokazujemo sve bolje rezultate, sve ono što mi pratimo na nacionalnoj razini, odnosno indikatore kontrole kvalitete, pokazuju da je hitna medicinska služba respektabilna služba u odnosnu na europsku, pa i svjetski, dodala je dr. Grba-Bujević.

Proglašenjem 30. travnja za Nacionalni dan hitne medicinske službe, Hrvatski sabor prepoznao je važnost i ulogu hitne medicine u svakodnevnom zbrinjavanju hitnih pacijenata, a Hrvatska se pridružila nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima.

– Svoju ulogu u pomaganju rada službe, ima i Karlovačka županija koja je lani uložila u vozilo vrijedno milijun kuna, a u tom smjeru nastavit ćemo i ove pa i idućih godina, istaknuo je zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić.

Prigodno na današnji dan, promoviran je novi logo koji se sastoji od međunarodnog znaka plave zvijezde života, a dodane su crvene kockice.

dan_hitne_2015_01