Vatrogascima stigli čamci, nova osobna oprema i pumpa

KARLOVAC – Nakon punilice vreća s pijeskom Vatrogasne zajednice grada Karlovca i Karlovačke županije bogatije su za novu opremu za poplave ukupno vrijednu 300 tisuća kuna. Riječ je o dva aluminijska čamca, nosivosti 970 kilograma odnosno za 9 osoba. Podvozje je kao kod čamaca HGSS-a, ali su nadograđeni za vatrogasne potrebe odnosno mogu se postaviti grede kako bi se vatrogasci u slučaju veće poplave mogli popeti i do visine drugog kata. Ujedno s prednje strane imaju rampu za lakši ulaz starijih osoba, a po potrebi i životinja.

– Ovi čamci idu DVD-u Koritinja i DVD-u Donje Mekušje, njihovi vatrogasci završili su tečaj za voditelja čamca. Ovi čamci tako idu lijevoj obali Kupe, a njihovi čamci bit će raspoređeni na druge lokacije, odnosno na Logorište i Gornje Mekušje, pojasnio je predsjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca Željko Šafar.

– Kako bi vatrogasci u takvim situacijama bili što bolje zaštićeni, nabavili smo i šest odjela za prilaz vodi te šest neoprenskih odijela. Ovo ljeto i ova godina kako najavljuju prognoze, neće biti toliko kišovito, tako da se nadamo da ćemo ih što manje koristiti u takvim intervencijama, ali u svakom slučaju sada smo još bolje opremljeni i spremni, istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca Miroslav Rade.

– U proteklom razdoblju, vatrogasci su zajedno s nadležnim službama odrađivali neke interventne mjere, čistili su se kanali, stižu i zapornice, a u suradnji s Hrvatskim vodama nabavili smo i pumpu za prepumpavanje velike količine vode, točnije 24 litre u minuti. Pumpa je kupljena za intervencije na kojima će se uz pomoć privremenih nasipa braniti određena područja grada, a nakon postavljanja nasipa bit će potrebno ispumpavati zaobalne vode. One više nisu problem vatrogasaca jer naše pumpe do sada nisu mogle ispumpavati tu količinu vode i zato se išlo u ovu investiciju, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Frnaković.

Pumpa će biti u postrojbi na skladištu, no u upotrebu i na mjesto na koje će ići u slučaju poplava, odlučivat će stručno tijelo Hrvatskih voda.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/vatrogasci_nova_oprema/*{/rokbox}