Vatrogasci slave svog zaštitnika Svetog Florijana

KARLOVAC – Prošle godine vatrogasci su najviše intervencija odradili na poplavama, ova godina započela je dobro u odnosnu na protekle dvije, a nadamo se da će tako i ostati rečeno je danas na svečanoj sjednici Vatrogasne zajednice Karlovačke županije povodom obilježavanja Dana vatrogasaca i njihova nebeskog zaštitnika Svetog Florijana.

Vatrogasci su se prije svečane sjednice misom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa prisjetili svih svojih kolega koji više nisu među njima te položili vijence i upalili svijeće.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije broji ukupno 99 dobrovoljnih vatrogasnih društava i dvije Javne vatrogasne postrojbe. U protekloj godini 1.220 operativnih vatrogasaca s područja županije ukupno je odradilo 1.193 intervencije na kojima je ostvareno čak 7.580 radnih sati.

– Ono što veseli je da su sve intervencije odrađene profesionalno, a spašeni su brojni životi. Zahvaljujem se svim operativnim vatrogascima, a nadam se i smatram da dobro radimo jer nije bilo većih povreda i smrtnih stradavanja vatrogasaca. Po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u županjskoj Posavini izvršene su tri izvanredne dislokacije u kojima je sudjelovao 31 vatrogasac. Tamo su predstavljali našu županiju i sve odradili su časno i pošteno te na ponos svima nama i vatrogasnoj organizaciji, kazao je predsjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Robert Hranilović.

Uloge vatrogasaca svjesna je i Karlovačka županija koja je samo ove godine za rad zajednice izdvojila 1,1 milijun kuna, a župan Ivan Vučić obećao je da rebalansom ta sredstva neće biti smanjena.

– Iskazali ste zajedništvo,dobru koordinaciju i samo tako trebamo nastaviti i dalje kako bi bili što bolji, naglasio je pak pročelnik Područnog ureda DUZS-a Martin Barić.

– Svi dečki kad su bili mali u jednom trenutku htjeli su biti vatrogasci, no samo su rijetki to postali. Taj poziv sam po sebi nosi dimenziju požrtvovnosti, odnosno žrtve za drugoga. Ja vam na tome čestitam, ali prije svega zahvaljujem što ste spremni žrtvovati se i za život i za materijalna dobra, poručio je predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca Damir Mandić.

Upravo zbog tog časnog zanimanja i ponosno obavljenog posla, svi kojih su sudjelovali na intervencijama bilo spašavanja bilo saniranja šteta od poplava u županjskoj Posavini, primili su i nagrade i priznanja koje su im veliko hvala, ali i poticaj da nastave uvijek biti na usluzi svim građanima kao što su to i bili do sada.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/florijan_vzkz_2015/*{/rokbox}

error: Content is protected !!