antifasisti0605

KARLOVAC – Na današnji dan prije 70 godina Karlovac je oslobođen okupacije fašističkih snaga, a prigodnim polaganjem vijenaca tog su se događaja prisjetili članovi antifašističkih udruga grada i županije. Na obilježavanju se ove godine pojavio i gradonačelnik Damir Jelić.

Razočarani smo odnosom društva u cjelini prema tekovinama antifašističke borbe, dok cijela Europa slavi oslobođenje, mi kao da se sramimo svoje povijesti, rekao je između ostalog predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca Mirko Miladinović.

Spomenik u Perivoju stoji uništen već 24 godine, rekao je Miladinović, a sada je još jednom devastiran novim grafitom, čime su u Udruzi također razočarani.

Ovdje su izrečene Isusove riječi- istina, put i život. I nema boljeg ujedinitelja od Isusa Krista, bez obzira bio on Krist ili Hrist. Na taj način sam se i ja došao ovdje pokloniti žrtvama, rekao je pak gradonačelnik te dodao da čovjek može upasti u napast polemiziranja ili kako je rečeno „pregrtati kosti”, a to nije nakana, nego sasvim suprotno, pokloniti se onima koji su dali život za nešto što su vjerovali, ma koji oni bili.

Gradonačelnik je pozvao okupljene da se pridruže obilježavanju 9. svibnja, kao dana Europe i pobjede nad fašizmom u europskim okvirima, koji će Grad obilježavati od sada nadalje.

Nakon polaganja vijenca kod ostataka spomenika u Perivoju, u Veljunu je održana komemoracija žrtvama ustaškog terora. U subotu članovi Udruga antifašista putuju na Akademiju u Zagreb.