S edukacijom o vodi i čuvanju okoliša počinje se od najranije dobi

KARLOVAC – Ostaci keramičkih pločica i betona, higijenske potrepštine poput vlažnih maramica koje se ne mogu razgraditi, pa čak i lešine domaćih životinja, sve to zajedno s biološkim otpadom završava u kanalizaciji te dospijeva do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ovakav otpad stvara velike probleme i nanosi štetu sustavu odvodnje, stoga je  gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija nedavno pokrenula projekt edukacije učenika osnovnih škola.

– U sklopu projekta “eduKAViKa” djeca će biti upoznata s važnošću vode, vodoopsrkbe i odvodnje te pročišćavanja, ali će ujedno doznati kako vlastitim ponašanjem i navikama mogu doprinijeti očuvanju okoliša i podizanju kvalitete života. Za sada se obilazak organizira za učenike osmih razreda, a potom će biti proširen i na ostale dobne skupine  – kaže Božica Rataić iz ViK-a.

Edukacijski izleti održavaju se dva puta tjedno, a ViK je za svoje goste organizirao i prijevoz autobusima. Do sada su u sklopu ovog projekta pročistač posjetili učenici osnovnih škola Švarča, Skakavac, Rečica, Turanj i Banija, a obilasci se nastavljaju. Do početka lipnja u edukaciju će biti uključeno 546 učenika karlovačkih osnovnih škola.